Francken wil asielzoekers opvangen in legerkazerne

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) overweegt om op korte termijn asielzoekers in een leegstaande kazerne onder te brengen. Het aantal mensen dat asiel aanvraagt in ons land, is de voorbije maanden sterk gestegen. Vorige maand klopten bijna 3.000 asielzoekers aan. Dat is het hoogste aantal in bijna 15 jaar.

Ons land heeft de vluchtelingenstroom op dit ogenblik nog onder controle, maar als de huidige, grote toestroom blijft aanhouden, dan zullen we op zoek moeten gaan naar extra opvangplaatsen, stelt Francken.

"Wij hebben standaard 16.200 plaatsen in ons opvangnetwerk. En dat is op zich best wel veel. Ik heb enkele weken geleden de opdracht gegeven om 2.200 bufferplaatsen te openen, dat zijn plaatsen die voorzien zijn bij verhoogde instroom. Maar ook daarmee zullen we het niet redden, gezien de verhoogde instroom. Deze week hadden we in vijf dagen tijd meer dan 750 nieuwe asielaanvragen. Dat zijn allemaal die recht hebben op brood, bad, bed", aldus nog Francken.

"Daarom organiseer ik maandag een overlegvergadering op mijn kabinet met mensen van Defensie, Begroting en van het kabinet van de premier om hierover een beslissing te nemen. Het ziet ernaar uit dat er inderdaad minstens één kazerne zal moeten worden geopend, ja."

Hoogste aantal asielaanvragen in 15 jaar

In de maand juni hebben 2.960 mensen asiel aangevraagd in ons land, het hoogste aantal in bijna 15 jaar. De voorbije vier maanden steeg het aantal asielzoekers met 130 procent.

Volgens Francken is het echter te vroeg om van een echte asielcrisis te spreken. Met meer dan 90 procent van de opvangplaatsen bezet, zitten we volgens hem wel in de hoogste alarmfase.

Meest gelezen