Direct naar artikelinhoud

Geen taal- en rekenproef meer voor chauffeurs De Lijn

Geen taal- en rekenproef meer voor chauffeurs De Lijn
Beeld photo_news

Bus- en tramchauffeurs van De Lijn moeten niet langer een vreemde taal kunnen spreken of rekenen. De selectievoorwaarden zijn aangepast omdat in het verleden te weinig kandidaten door de selectieprocedure raakten en er in Antwerpen een nijpend tekort aan chauffeurs is, dat meldt de Gazet van Antwerpen vandaag.

Van de 220 Antwerpse vacatures voor buschauffeurs zijn er nu amper 83 ingevuld. Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA) had al in het verleden vraagtekens geplaatst bij die erg lage slaagkansen tijdens selectieproeven van De Lijn. Van de 134 kandidaten mochten er slechts 4 aan de slag als chauffeur. 

Daarom heeft minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de procedure laten aanpassen. Kandidaten kunnen nu een eerste test thuis via het internet afleggen. De taal- en rekenproeven geschrapt wegens niet relevant voor een buschauffeur. De kennis van het Nederlands wordt dan tijdens de volgende ronde, een sollicitatiegesprek, getest. Ook zijn de medische vereisten niet zo streng meer. Vanaf nu mogen chauffeurs een bril dragen of zwaarlijvig zijn, deze kandidaten werden in het verleden ook geweigerd.