Direct naar artikelinhoud

Britse oppositie huurt campagnegoeroe Obama in

De Britse Labourpartij heeft de campagnegoeroe ingehuurd die een hoofdrol speelde bij de verkiezingscampagnes van de Amerikaanse president Barack Obama. David Axelrod moet de centrumlinkse oppositiepartij aan de overwinning helpen in de verkiezingen van 2015, meldden Britse media donderdag

De Amerikaanse president Barack Obama met rechts David Axelrod.

Politiek strateeg Axelrod werkte in de Verenigde Staten als campagnevoorman en topadviseur van Obama. In Groot-Brittannië komt hij lijnrecht tegenover een oud-collega te staan. De conservatieven van premier David Cameron hebben de diensten ingehuurd van een andere campagne-adviseur van Obama, Jim Messina.

Labour-voorman Ed Miliband is enthousiast over zijn nieuwe adviseur, aan wiens diensten een fors prijskaartje zou hangen. 'David Axelrod is wereldwijd bekend als de man die president Obama in 2008 hielp het Witte Huis te veroveren en vervolgens herkozen te worden in 2012', jubelde de partijleider.

Man achter boodschap 'change'
De Amerikaanse campagnegoeroe staat onder meer bekend als de motor achter de centrale boodschap 'change' (verandering) in de campagne van Obama. In een persverklaring laat Axelrod doorschemeren dat ook Labour in zijn campagne de belevingswereld van 'gewone mensen' niet uit het oog moet verliezen.

'Het kan niet zo zijn dat welvaart wordt vergaard door een handjevol mensen. Dat mensen aan de top rijker en rijker worden terwijl de middeninkomens worden uitgeknepen. Dit is niet alleen een probleem in Groot-Brittannië, maar in alle geavanceerde economieën', concludeerde Axelrod.