Direct naar artikelinhoud

Politiestaking Brazilië leidt tot moorden en plunderingen

Sinds dinsdagavond zijn de straten van Salvador de Bahia, in het noordoosten van Brazilië, nog onveiliger dan normaal door een staking van de plaatselijke politie. Binnen 48 uur werden er 19 moorden gepleegd en talrijke winkels geplunderd. Om de boel niet te laten escaleren patrouilleren er nu soldaten en elite-agenten.

Soldaten patrouilleren in een winkelcentrum in de staat Bahia.

De federale troepen - 2.500 man sterk - werden naar Bahia gestuurd in opdracht van presidente Dilma Rousseff. Bahia is één van de twaalf gaststeden van het WK voetbal dat over 57 dagen begint.

De plunderingen vonden plaats in apotheken, supermarkten, winkels die huishoudapparaten verkopen en schoenenwinkels. Volgens de plaatselijke overheid zijn al vijftig mensen opgepakt.

Aantal moorden flink gestegen
Ook zonder stakende agenten is de deelstaat Bahia niet de veiligste plaats ter wereld. Van 2000 tot het jaar 2010 steeg het aantal moorden met 400 procent tot 41,1 moorden per 100.000 inwoners.

De agenten staken omdat zij loonsopslag willen. Volgens de gouverneur van Bahia is hun staking 'illegaal, ongrondwettelijk en schadelijk voor de bevolking'.

Talrijke winkels werden geplunderd sinds de politie in staking ging.