‘Rusland respecteert Genève-akkoord over Oekraïne niet’

© REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Rusland er donderdag van beschuldigd het internationaal Genève-akkoord over Oekraïne niet te respecteren, dat bedoeld is om de spanningen in het land te verminderen. De Amerikaanse president dreigde met nieuwe sancties.

bvb

“Tot op vandaag hebben we hen noch de geest noch de letter van het Genève-akkoord zien nakomen”, betreurde Obama tijdens een persconferentie in Tokio.

“We zien nog altijd hoe gewapende mannen gebouwen innemen, mensen lastigvallen die het niet eens zijn met hen en de regio destabiliseren”, benadrukte de president.

Indien Rusland zo verder doet, zal dat gevolgen hebben en leiden tot nieuwe Amerikaanse sancties, waarschuwde hij. Een deadline koppelde de president er voorlopig niet aan vast. Wel herhaalde hij dat een militaire oplossing voor Oekraïne niet aan de orde is.

Het gaat om de eerste publieke commentaar van Obama sinds het internationale Genève-akkoord over Oekraïne een week geleden werd ondertekend. Het akkoord voorziet onder meer in de ontwapening van illegale groeperingen en de ontruiming van de bezette gebouwen.

De Amerikaanse president sprak zich in Tokio voorts uit over de kwestie Noord-Korea en benadrukte dat China een bepalende rol speelt om het regime in Pyongyang ertoe aan te zetten het nucleaire programma stop te zetten. De verklaringen van Obama komen er nadat Zuid-Korea recent had laten weten dat het aanwijzingen heeft over een mogelijke nieuwe atoomtest van Noord-Korea.