Direct naar artikelinhoud

Kiss-bassist laat patentaanvraag bokkengroet vallen

Kiss-bassist laat patentaanvraag bokkengroet vallen

Gene Simmons ziet af van zijn patentaanvraag op de bokkengroet, het handgebaar waarbij de pink en de wijsvinger omhoog worden gestoken. Vorige week zei de bassist van de hardrockband Kiss nog dat het zijn gebaar was.

Simmons had patent op het gebaar aangevraagd bij het Patent and Trademark Office in de Verenigde Staten. Op de website van die organisatie staat nu te lezen dat de aanvraag is ingetrokken.

Kritiek

Nadat bekend werd dat Simmons de 'duivelshoorns' wilde claimen, kreeg de rocker meteen flinke kritiek. Onder anderen van Wendy Dio, de weduwe van zanger Ronnie James Dio. Die zou het gebaar, dat hij overnam van zijn Italiaanse grootmoeder, in de harde rock hebben geïntroduceerd. Wendy Dio noemde de aanvraag walgelijk en stelde dat de bokkengroet van iedereen is. "Schandalig om daar aan te willen verdienen", zei ze.

Ronnie James Dio

Eeuwenoud

Ook anderen stelden dat de frontman van Kiss helemaal niet de bedenker is van de groet. Het gebaar zou al eeuwen bestaan, en in de jaren zestig maakte John Lennon de bokkengroet al eens op de hoes van een singeltje van The Beatles.

Wat betekent de 'bokkengroet' van metalfans?

BBC Magazine zette de meest voorkomende betekenissen en varianten op een rijtje: We vinden het optreden geweldig Ronnie James Dio begon de groet te gebruiken toen hij Ozzy Osbourne verving bij Black Sabbath, en het symbool werd snel overgenomen door het publiek. Samen met headbangen werd het synoniem met metal, zegt Simon Young van metalblad Kerrang!.