© pn

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: null

JUPILER PRO LEAGUE. Club en Anderlecht winnaar van het weekend, Kortrijk pakt derde plaats

Club Brugge en Anderlecht zijn de winnaars van het weekend. Beide toppers wonnen hun wedstrijd en vergroten de voorsprong op hun achtervolgers. Kortrijk won in Lokeren en staat op een derde plaats. Charleroi staat dan weer gedeeld vijfde nadat het korte metten maakte met Lierse: 6-0 kregen de Pallieters om de oren na een onwaarschijnlijke wedstrijd van hun doelman Bajkovic, die supersaves en enorme flaters afwisselde. Zulte Waregem ging winnen bij Moeskroen-Péruwelz en schuift op richting linkerkolom.

wic

Club Brugge heeft zijn jaarlijkse kerstfeestje extra glans gegeven met een 4-1-overwinning tegen Racing Genk. De Limburgers maakten het de competitieleider één helft erg moeilijk, maar plooiden na de rust. Club Brugge behoudt zo vier punten voorsprong op eerste achtervolger Anderlecht en vergroot de kloof met Genk tot negen punten.

AA Gent laat Anderlecht en Club gaan

AA Gent moet Anderlecht en Club Brugge laten gaan in de stand. Het kon al vier wedstrijden op rij niet meer winnen. Tegen Standard, dat een hele tweede helft met tien man speelde, ging het in de slotfase de boot in. Het eindigde in de Ghelamco Arena op 1-2. Gent speelt de derde plaats kwijt aan Racing Genk, dat wel verloor tegen Club Brugge.

Lokeren verliest van efficiënt Kortrijk

In de laatste wedstrijd van de twintigste speeldag heeft een efficiënt Kortrijk de drie punten meegegraaid uit Lokeren. Lokeren slaagde er niet in zijn kansen te verzilveren, in de slotfase was KVK-speler Ivan Santini wel trefzeker. Genoeg voor de drie punten in een teleurstellende wedstrijd. Kortrijk springt naar de derde plaats, Lokeren staat achtste.

Charleroi laat geen spaander heel van Lierse

Lierse had de punten broodnodig bij Charleroi, maar keek al na goed negen minuten tegen een dubbele achterstand aan. Eerst kreeg sluipschutter Cédric Fauré wel bijzonder veel ruimte van de Pallieters. Het ouderdomsdeken voorin pakte een voorzet van Neekens Kebano ineens op de pantoffel en trapte de 1-0 vlotjes binnen. Daarna volgde er een heet standje in de zestien van Lierse. De bal werd maar ternauwernood ontzet, maar Diandy ramde de bal vanop zo’n twintig meter keihard richting doel. Lierse-keeper Bajkovic verkeek zich lelijk op het nochtans centrale schot, de 2-0 was een feit na nog niet eens tien minuten spel.

Op één kansje voor Keita na, had Lierse weinig in de pap te brokken. En Charleroi? Dat bleef gewoon verdergaan op zijn elan. Lierse mocht pineut Bajkovic dankbaar zijn dat hij met enkele onwaarschijnlijke reddingen de schade wist te beperken, maar lang zou dat liedje niet blijven duren. De doelman van Lierse bleek namelijk bezig aan een onwaarschijnlijke match. Van antiheld tot held en... weer terug naar antiheld. Want op het uur kwam hij wat onoordeelkundig uit op een hoge voorzet, Fauré kapte hem simpel uit en duwde de 3-0 binnen.

Gigantische flater Bajkovic

Ach, een inschattingsfoutje zoals iedereen weleens overkomt, zou u denken. Maar Lierse trapte af, speelde de bal terug op diezelfde Bajkovic die... over de bal trapte en de bal verbouwereerd in zijn eigen doel zag rollen. 4-0 door alweer een enorme flater van die arme doelman van Lierse. Onwaarschijnlijk.

En nog was de marteling niet afgelopen voor Lierse, dat zelfs bij een 4-0 achterstand niet aan ‘de schade beperken’ dacht. Een geweldige uithaal van Coulibaly (jawel, die van Charleroi) verdween precies in de winkelhaak, en in het slot zorgde Ndongala nog voor de 6-0 nadat de Karolingers in een drie-tegen-twee situatie kwamen na zwak verdedigen bij Lierse.

Westerlo sleept met tien punt uit de brand

Westerlo-KV Mechelen was een duel tussen twee teams die de punten nodig hadden, maar Kenneth Schuermans hypothekeerde de kansen van de thuisploeg al na nauwelijks een half uur spel. Hij pakte zijn tweede gele kaart voor stevig doorgaan en mocht meteen terug de kleedkamers in.

Tot dan toe had de match een muis gebaard, maar KV Mechelen mocht zich wel gelukkig prijzen dat het op slag van rust geen penalty tegen kreeg. Een volley van Annys belandde immers tegen de arm van Seth De Witte, maar ref Delferière gaf geen strafschop. Daarop kwam de bal bij de wederoptredende Westel-topschutter Gounongbe terecht, maar die besloot recht op Biebauw.

Westerlo was er met tien man nog maar nauwelijks uitgekomen, maar op een schaarse tegenstoot klom het wel op voorsprong. Jarno Molenberghs kon de bal aan de tweede paal binnentikken na een goede voorzet van Koffi. En even later had diezelfde Molenberghs zelfs de 2-0 aan de voet, maar zijn knal werd nog afgeblokt. Aan de overzijde had Van Langendonck uitstekende reddingen in petto op pogingen van Kosanovic, Van Damme en Veselinovic. Maar uiteindelijk gebeurde het onvermijdelijke toch. Linksachter Obradovic haalde de achterlijn, zijn voorzet werd door Dalibor Veselinovic tegen de touwen geknikt: 1-1.

Oostende boekt simpele zege tegen 10 Cercle-spelers

Oostende nam voorzichtig het initiatief in de beginfase tegen Cercle Brugge en tekende ook voor het eerste gevaar na een mooie combinatie tussen Canesin en Coulibaly, maar die laatste raakte niet voorbij doelman Werner. Dankzij een ingeving van Canesin klom Oostende even later op voorsprong. De kwieke Braziliaan pikte de bal op, schoof op snelheid voorbij twee verdedigers en ging liggen zodra hij de uitgekomen Werner voelde. De penalty werd door Sébastien Siani omgezet, goed voor de 1-0.

Na een nochtans evenwichtig verlopen eerste helft deed Kristof D’Haene zijn team meteen na rust zelf de das om. De flankspeler van Cercle Brugge pakte zijn tweede gele kaart: groen-zwart 1-0 achter én herleid tot tien man. Na de invalbeurt van Bjorn Ruytinx kwam El Toro een paar keer dicht bij de 2-0, maar het was uiteindelijk wachten tot minuut 93 vooraleer Jonathan Wilmet het vonnis definitief velde voor Cercle Brugge. De doorgebroken Siani was niet egoïstisch en legde alleen voor doel af op Wilmet, die de beslissing maar voor het inleggen had.

Zulte Waregem helemaal uit de zorgen na zege bij Moeskroen

Zulte Waregem rukt op in het klassement na een uitzege bij Moeskroen-Péruwelz. Nochtans had de thuisploeg via Contout en Diaby in het begin van de match de beste kansen gehad, maar voor Essevee was de eerste bal tussen de palen wel meteen raak. Chuks Aneka knikte een vrije trap voorbij doelman Cros in doel.

Jeanvier was na rust dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal spatte uit elkaar op de dwarsligger. Zulte Waregem ving de spitsen van Moeskroen op met een goed georganiseerd blok en was zelf op de counter keer op keer gevaarlijk. Achtereenvolgens Messoudi, Trajkovski en een doorgebroken Troisi raakten echter niet voorbij Cros. In het slot werden zowel Mendy (tweede geel) als Boli (reactie) nog uitgesloten.

Anderlecht won zonder veel overschot bij W.-Beveren

Eerder vanavond won Anderlecht met 0-2 bij Waasland-Beveren. Het rekende zo af met zijn uitcomplex, want voor de Brusselaars was het de eerste zege op verplaatsing in anderhalve maand. Daarvoor had het wel een dubieus openingsdoelpunt nodig. Een fausse queue van Conté werd door de grensrechter foutief als hoekschop beoordeeld. Op die corner veroorzaakte Corstjens door duidelijk handsspel een penalty, die Steven Defour rustig omzette. Renaud Emond stuitte bij de grootste kans voor de thuisploeg op Silvio Proto.

Waasland-Beveren drong nog aan en kreeg enkele halve kansjes op de gelijkmaker, maar het was Dennis Praet die in blessuretijd het licht uitdeed op de Freethiel. Met een prima rush en dito afstandsschot scoorde hij zijn vierde treffer op een week tijd, goed voor de 0-2 voor een zuinig Anderlecht. Lees hier het volledige verslag.