"Geweld en verkwisting moeten de wereld uit"

Paus Franciscus heeft zijn paasboodschap voor miljoenen mensen opnieuw gebruikt voor een oproep tot vrede. Hij klaagt de honger in de wereld aan en keert zich tegen geweld. De Argentijn breekt ook dit jaar met een traditie van zijn voorgangers.

Paus Franciscus stelt het geweld in conflictgebieden zoals Syrië of Oekraïne aan de kaak en roept op tot vrede en naastenliefde. 150.000 gelovigen op het feestelijk opgesmukte Sint-Pietersplein luisteren aandacht naar zijn betoog tegen de honger en verkwisting in de wereld, vooraleer hij de traditionele zegen Urbi et Orbi geeft.

Onder een stralende zon roept de paus meermaals op tot de stopzetting van alle geweld. Het hoofd van de Katholieke Kerk hekelt de situaties in enkele conflictgebieden zoals Irak, Nigeria, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek of Venezuela. Oekraïne wenst hij een toekomst "in een geest van eenheid en dialoog". In Syrië moeten de partijen "de moed opbrengen om over de vrede te onderhandelen, die al veel te lang op zich laat wachten". Franciscus looft bovendien "de ontkiemende hoop" door de onderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen. Hij spreekt ook zijn solidariteit uit met de slachtoffers van de ebola-epidemie in Guinee, Sierra Leone en Liberia.

Eerder vierde de paus met de gelovigen de traditionele paasmis voor de herrijzenis van Jezus Christus. Daarna reed hij met de jeep enkele rondjes op het Sint-Pietersplein, begroette de pelgrims en schudde handen.

De zegen voor de stad en de wereld is door miljoenen mensen uit de hele wereld op televisie en via het internet gevolgd. De paus stapt net zoals vorig jaar ervan af om de gebruikelijke paaswensen in tientallen talen te doen. In plaats daarvan wenst hij de mensen in het Italiaans "smakelijk eten" en een vrolijk Pasen.

In zijn boodschap wendt de Argentijn zich tegen de uitbuiting van weerlozen, kinderen, vrouwen en bejaarden. Hij hekelt de verspreiding van ziektes "wegens nalatigheid en extreme armoede". Franciscus roept de mensen ook op vluchtelingen te helpen en aan te moedigen.

De paus zelf heeft ter gelegenheid van Pasen zieke kinderen met een vracht chocolade paaseieren verrast. Bovendien zou een aartsbisschop in de omgeving van het treinstation Termini geld gegeven hebben aan de daklozen, met de paasgroeten van de paus zelf.

Zaterdagavond had Franciscus in een stemmingsvolle paasnacht de mensen ertoe opgeroepen naar de oorsprong van hun geloof terug te keren en dat in de wereld uit te dragen.

ANDREAS SOLARO

Meest gelezen