Belg hamstert medicijnen tegen besparingen van minister De Block

Patiënten hamsterden massaal geneesmiddelen die minister De Block duurder zou maken. Zo leidde de besparingsmaatregel tot extra uitgaven.

mec

We slikken veel te veel antibiotica, het gebruik van maagzuurremmers in ons land ligt heel hoog, en sommige Belgen gebruiken bepaalde neussprays zo lang dat ze eraan verslaafd ­raken. En dus dacht de federale overheid, vorige herfst bij de opmaak van de begroting 2017, twee vliegen in één klap te slaan door het bedrag te verhogen dat patiënten voor die middelen uit ­eigen zak moeten betalen of grote dosissen van medicijnen helemaal niet meer terug te be­talen. Patiënten zouden wel twee keer nadenken over hun geneesmiddelgebruik, en en passant zou de overheid geld besparen. Maar het draaide heel anders uit, blijkt uit een analyse van ­onderzoekers van de Universiteit Antwerpen.

Neusspray

De patiënt ging namelijk massaal aan het hamsteren, nadat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in oktober 2016 had aangekondigd dat er in 2017 iets zou wijzigen aan de terugbetaling van antibiotica, neussprays en maagzuurremmers. De verkoop van maagzuurremmers en neussprays op voorschrift swingde de pan uit. De verkoop van de neusspray die duurder zou worden, steeg zelfs met 75 procent in november en december 2016 in vergelijking met 2015. Van de maagzuur­remmers die in 2017 niet meer in grote dosissen terugbetaald zouden worden, werden er in die periode 31 procent meer verkocht.

Vijf miljoen euro

In de eerste maanden van dit jaar normaliseerde de verkoop, maar er volgde geen noemenswaardige duik van de verkoopcijfers. Volgens de Apothekersbond (APB), die de gegevens aan de onderzoekers ­bezorgde, heeft dat hamstergedrag eind 2016 vijf miljoen euro extra ­gekost aan de ziekte­verzekering.

“Wat de neussprays betreft, zal de overheid de uitgaven door het hamstergedrag op termijn wel terugverdienen”, zegt Claudia Defoort, die onder bege­leiding van professor farmaceutische wetenschappen Hans De Winter de effecten van de gewijzigde terugbetaling bestudeerde. “Gewoon omdat patiënten meer uit eigen zak betalen.”

“Bij maagzuurremmers is de kans daarop kleiner. De grote verpakkingen met de hoge dosissen worden niet langer terug­betaald. Maar grote verpakkingen met lagere dosissen nog wel. Dus is de kans reëel dat patiënten meer verpakkingen kopen om ze te kunnen blijven nemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen