© KIK collectie

Zo ziet het Kempens erfgoed eruit door het oog van de Duitse bezetter

Hoe een deel van onze Kempense monumenten en kunstschatten er precies honderd jaar geleden uitzag, komt u te weten als u de haarscherpe clichés bekijkt van foto’s die de Duitse bezetter in het oorlogsjaar 1917 maakte. Een voorproefje krijg je op deze pagina’s. Voor de rest surf je naar een website, of je spoort naar Antwerpen voor een expo.

Marc Helsen

Tijdens de twee laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog reisde een team van ongeveer dertig Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten doorheen het hele land om de belangrijkste monumenten op Belgische bodem te fotograferen. Zij maakten meer dan 10.000 opnames van Belgische kerken, begijnhoven, kastelen, herenwoningen, publieke monumenten, interieurs en kunstwerken. Tien jaar na het einde van de oorlog konden de originele fotografische negatieven – allemaal op glasplaten – aangekocht worden door de Belgische Staat. Sindsdien worden de ‘Duitse negatieven’ beheerd, bewaard en ontsloten door het KIK in Brussel.

© KIK collectie

Kwaliteit

In de afgelopen drie jaar werd de collectie bestudeerd door een team van experten en werden alle negatieven in hoge resolutie gedigitaliseerd. De tentoonstelling brengt een selectie van de mooiste en meest intrigerende foto’s. Daarbij springt niet enkel de hoge technische kwaliteit van de opnames in het oog, maar wordt er ook gepeild naar de esthetische en politieke doelstellingen van de Duitse fotografische inventarisatiecampagne, en wordt de belangrijke rol belicht die de Duitse negatieven tot op vandaag vervullen in de studie van het Belgische artistieke erfgoed.

Honderd jaar later

Tot slot worden een aantal foto’s gepresenteerd naast hun alter ego van nu: de fotografen van het KIK reisden door het hele land en namen vanuit dezelfde hoek opnieuw een foto, honderd jaar later.

© KIK collectie

In de zomer van 2017 worden ook op verschillende plaatsen in Vlaanderen tentoonstellingen en evenementen georganiseerd: in het Provinciedomein Raversyde in Oostende, in het STAM - Stadsmuseum Gent, in het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen, in het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk en in het najaar van 2017 ook in Hasselt.

Dankzij de ErfgoedApp van FARO kan iedereen de Duitse negatieven ontdekken tijdens een wandeling door Antwerpen, Aarlen, Bergen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven, Luik, Namen of Waver.

Of ga na of de Duitse bezetter ook in uw gemeente of stad opnames maakte: alle Duitse negatieven kunnen op deze website bekeken worden online:

http://balat.kikirpa.be/tools/14-18/cliches_nl.php