Fifa: ‘Taak van antiracisme-eenheid is volbracht’

© BELGAIMAGE

De Fifa heeft haar afdeling opgedoekt die instaat voor het antiracismebeleid bij de wereldvoetbalbond. En dat met een WK in aantocht in Rusland, een land met een kwalijke reputatie op vlak van racisme. ‘Het blijft een zeer accuut probleem’, stelt een lid van de eenheid.

Rogier Verschueren

‘De antiracisme-eenheid heeft haar taak volledig vervuld’, liet de wereldvoetbalbond aan de leden van de antiracismeafdeling weten. ‘Daarom stoppen we bij dezen de werking en ontbinden we de eenheid.’

Volgens Gerd Dembowski, de diversiteits- en antidiscriminatiemanager van de Fifa, zijn alle aanbevelingen van de taakeenheid ondertussen geïmplementeerd. De wereldvoetbalbond verwijst onder andere naar het invoeren van een monitoringsysteem tegen discriminatie bij wedstrijden, de lancering van een ‘good practice’-gids en het team van voetballegendes en de prijs tegen racisme die in het leven geroepen werden.

‘Ik wou dat ik kon zeggen dat ik gechoqueerd ben, maar dat is eigenlijk niet zo’, verklaart Osasu Obayiuwana, een Brits-Nigeriaans journalist en advocaat en lid van de taakeenheid, aan The Guardian. Volgens Obayiuwana werd er niet meer vergaderd sinds Constant Omari, de Congolese bondsvoorzitter, de leiding van de afdeling een jaar geleden overnam van Jeffrey Web, die gearresteerd werd voor corruptie.

WK 2018

‘Het probleem van racisme in het voetbal blijft zeer actueel en serieus’, stelt Obayiuwana. ‘Ik denk dat er nog heel veel werk is voor de taakeenheid, zoals in aanloop naar het WK 2018 in Rusland.’

Dat land heeft al jaren een slechte reputatie op het vlak van racisme rond het veld. Oerwoudgeluiden zijn er niet uitzonderlijk en gekleurde spelers kregen al meermaals bananen naar het hoofd geslingerd.

Uit onderzoek van het Russische SOVA-centrum - dat onderzoek doet naar nationalisme en racisme - en van het aan de Europese voetbalbond gelieerde FARE (Football Against Racism in Europe), blijkt bovendien dat het aantal racistische incidenten stijgt. Zo werden in het seizoen 2014-2015 92 gevallen van discriminatie door Russische supporters vastgesteld, waar dat er in de twee vorige seizoenen samen 83 waren.