Gezocht: hetero-adoptieouders

© shutterstock

Kind en Gezin laat meer ­hetero-kandidaten sneller doorstromen voor binnenlandse adoptie. Holebibeweging Cavaria spreekt van discriminatie.

Veerle Beel

Jaarlijks doen in Vlaanderen zo’n twintig moeders afstand van hun kind. Diensten voor binnenlandse adoptie gaan dan op zoek naar een geschikte nieuwe thuis. Die diensten hebben onlangs vastgesteld dat ze alleen nog homokoppels in de aanbieding hebben. Daarom hebben ze aan Kind en Gezin gevraagd om meer heterokoppels naar de voorbereidingscursus te laten doorstromen.

Moeders die hun kind afstaan krijgen immers de keuze: willen ze hun kind naar een alleenstaande laten gaan, naar een groot of een klein gezin, naar een homo- of heterokoppel?

Kind en Gezin heeft nu besloten voorrang te geven aan heterostellen. De eerste dertig kandidaat-gezinnen op de wachtlijst mogen sowieso door, ongeacht hun geaardheid of samenstelling. Maar de volgende dertig zijn zorgvuldig uitgekozen: 21 onder hen (70 procent) zijn hetero­gezinnen.

Holebibeweging Cavaria is daar niet blij mee. “Wij vermoeden onwettige discriminatie en zijn aan het nagaan of we hiertegen klacht kunnen indienen”, zegt woordvoerder Jeroen Borghs. “Want het komt erop neer dat hetero’s voorrang krijgen en homo’s dus worden achtergesteld.”

“Veel mensen die bijna aan de top van de wachtlijst waren gekomen, staan daar al vele jaren op. Bijna het einde in zicht zien, en dan plots te horen krijgen dat je toch weer moet wachten, is absoluut niet leuk.”

Borghs zegt respect te hebben voor de autonomie van de moeders, maar vraagt zich af of ze in hun keuze begeleid worden. “Als ze zeggen dat ze hun kind niet bij een homostel willen, is die keuze dan goed geïnformeerd en beredeneerd?”

Verbaasd over heisa

Vlaams adoptieambtenaar Ariane Vandenberghe is verbaasd over de heisa: “We hebben dit transparant gecommuniceerd in een brief die zeker al twee maanden de deur uit is. Wij hebben sindsdien nog geen enkele klacht of vraag gekregen. Wat we doen, is volgens de regels van het nieuwe decreet voor binnenlandse adoptie. Bovendien hebben de adoptiediensten altijd al aan matching gedaan. Afstandsmoeders krijgen de keuze. Homostellen zijn daar in de praktijk niet door gediscrimineerd.”

Ook Lorin Parys, Vlaams parlementslid (N-VA) en holebi-adoptie-ouder, ziet geen probleem. “Als adoptie-ouders een voorkeur mogen uitspreken – wel of geen ouder kind, wel of geen handicap – dan mogen afstandsmoeders dat toch zeker ook?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen