Ludo Vandewalle: 'Moeskroen, van lelijk eendje tot verschoppeling'

© Belga

Neen, Moeskroen-Péruwelz is geen verrijking voor eerste klasse. De spelers trainen in Frankrijk, het was een ploeg van Fransen, aangevuld met wat Belgen om letterlijk de hoop te vergroten en zo aan het minimumaantal Belgische spelers te raken. Niet eens 4.000 toeschouwers gemiddeld. Kortom, een lelijk eendje.

Ludo Vandewalle

Maar lelijk zijn is geen reden om er een verschoppeling van te maken. Daar lijkt het op, nu de clubs in eerste klasse de licentie van Moeskroen aanvechten. Op kop Lierse en Cercle Brugge, twee clubs die achter Moeskroen eindigden en er met tweede klasse in zicht belang bij hebben dat de Frans/Henegouwse club geen licentie krijgt. Opportunisten en slechte verliezers, tot daar aan toe. Het vreemdste is dat de Pro League, de verzameling van eersteklassers, zich bij dat verzet aansloot. De Pro League, die in de schoot van de voetbalbond aandrong op een licentiecommissie en die mee samenstelde, gaat in beroep tegen een beslissing van dezelfde licentiecommissie. Alsof onze regering een beslissing van één van zijn eigen ministers zou aanvechten, alsof... u hebt het begrepen.

Moeskroen zou ‘de continuïteit niet kunnen garanderen’ met een budget van drie miljoen euro. Er wordt gevreesd dat Moeskroen net als in 2009-10 het komende seizoen wegens financiële problemen niet kan afmaken. Een mogelijk gegronde vrees, maar willekeurig en voor het eerst toegepast op basis van een vage regel in het reglement. Welke garantie is er op continuïteit bij pakweg Lierse, gerund door de Egyptenaar Maged Samy aan wie de club een schuld heeft van 30 miljoen euro en die nog nauwelijks in ons land vertoeft? Die kan er ook zomaar de stekker uittrekken.

Cercle Brugge en Lierse dringen erop aan Moeskroen uit competitie te nemen omdat het naar de burgerrechtbank stapte. Toen OH Leuven en Standard vorig seizoen hetzelfde deden in de zaak-Ruytinx waren er geen dergelijke dreigementen. Het is een gevaarlijk spel. Meester Luc Misson, de Luikse advocaat die ook het proces-Bosman won en er sindsdien een bijna sadistisch genoegen in schept de voetbalbond de duivel aan te doen, heeft zich in de zaak vastgebeten. Hij stelt de bevoegdheid van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), waarbij het beroep tegen de licentie werd aangetekend en waarin ook leden van de voetbalbond en de Pro League in de raad van bestuur zetelen, in vraag. En meteen het hele ­licentiesysteem. Dit kan een boemerang worden in het gezicht van het Belgisch voetbal. Is het dat waard?

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen