Direct naar artikelinhoud

Honderden lijken gevonden in Nigeriaanse stad

In de stad Damasak, in het noordoosten van Nigeria, zijn in totaal honderden lijken aangetroffen. Vermoedelijk gaat het om slachtoffers van de islamistische rebellenorganisatie Boko Haram, zo melden inwoners van de stad.

Ook in maart werden lichamen gevonden in een droge rivierbedding

'De lichamen werden aangetroffen in huizen, straten en ook in de rivier Damasak, waarvan de bedding droog is komen liggen', zo zegt Kaumi Kusur, een van de inwoners van de stad. Mohammed Sadiq, een andere inwoner van Damasak die geholpen heeft bij het begraven van de slachtoffers, zegt dat er in totaal wellicht een vierhonderdtal doden werden ontdekt.

De regering van de Nigeriaanse staat Borno bevestigt het nieuws en heeft het over 'honderden' lijken. 'Hun lichamen waren in staat van ontbinding. We hebben hen allemaal op een behoorlijke manier begraven, in een twintigtal gemeenschappelijke graven', zegt Kusur.

Soldaten uit Tsjaad en Niger hadden op 9 maart de stad Damasak heroverd op de rebellen van Boko Haram. Daarbij werden toen een tweehonderdtal leden van Boko Haram gedood. Op 20 maart had de woordvoerder van het Tsjadische leger, Azem Bermandoa Agouna, al melding gemaakt van de ontdekking van een massagraf met een honderdtal slachtoffers, waarvan sommigen ook onthoofd waren. Volgens Kusur ligt het aantal lijken dat deze keer ontdekt werd veel hoger dan in maart.