Direct naar artikelinhoud

Was de theaterbrand in Grave overval of wraak?

Geen vrijmarkt, geen feestmuziek. Het Brabantse Grave vierde een sobere Koningsdag omdat het plaatselijke theater volledig afbrandde. Was het een overval of een wraakoefening?

Inwoners van Grave bij het Palazzo Theater. Alle zalen zijn verbrand.Beeld Marcel van den Bergh

Het is maandag druk in het Brabantse vestingstadje Grave, maar de mensen zijn niet gekomen om Koningsdag te vieren. Ze drommen met bedrukte gezichten samen in de straatjes rond het Palazzo Theater midden in het historische centrum, op een steenworp afstand van de Maas. De geur van de uitslaande brand hangt nog in het centrum. De vrijmarkt is afgelast en ook uit de cafés klinkt geen feestmuziek.

Het theater met drie zalen, al drie generaties in handen van de familie Beukering, is in de Koningsnacht finaal afgebrand, op de voorgevel na. De brand is vermoedelijk aangestoken door dezelfde twee mannen die een week geleden een gewapende overval pleegden op het theater en door eigenaar Jan Paul Beukering met een luchtbuks werden beschoten.

Speculatie

Overal op straat groepen mensen samen. Ze kijken naar de geblakerde resten van het theater en de naastgelegen snackbar. En ze speculeren volop over wat er achter zou kunnen zitten.

De eigenaar zou in elkaar zijn geslagen en met tiewraps zijn vastgebonden. Daarna zouden de daders het pand op vier plaatsen met benzine of een andere brandbare stof hebben besprenkeld en in brand gestoken. Was het wraak, was het vergelding?

Sommigen beweren zelfs dat de eigenaar ook met een brandbare stof is overgegoten en dat de daders hem in brand dreigden te steken als hij de code van zijn kluis niet zou afgeven. Daarna zou hij bewusteloos zijn geslagen. Toen hij bijkwam, wist hij zich te bevrijden en naar buiten te vluchten, aldus bewoners, waarna hij politie en brandweer alarmeerde.

De politie wil alleen kwijt dat twee of drie mannen rond middernacht het theater zijn binnengedrongen en de eigenaar hebben 'mishandeld'. Daarna hebben ze vermoedelijk de brand aangestoken. Of er een verband is met de overval vorige week maandagnacht 'wordt onderzocht', aldus een politiewoordvoerder.

Bij die overval ging het om twee mannen van rond de 40 tot 45 jaar in donkere kleding; de ene tenger met getinte huid en kort zwart haar, de ander kaal en met normaal postuur. Volgens de politie hebben ze een onbekend geldbedrag uit de kassa meegenomen. Toen ze werden betrapt door de eigenaar, bedreigden ze hem met een vuurwapen en eisten (meer) geld.

Een meisje in haar koningsdagkledij in de straten van Grave.Beeld Marcel van den Bergh

Luchtbuks

'Ze wilden geld uit de kluis', verklaarde eigenaar Beukering vorige week tegenover Omroep Brabant. 'Naast die kluis heb ik altijd een luchtbuks staan. Ik aarzelde geen moment, pakte de buks en schoot. Ik moet ze wel geraakt hebben, want ze stonden op een meter afstand.'


De overvallers droegen geen bivakmutsen of maskers. Beukering noemde dat vreemd: 'Het waren twee Nederlandse mannen van naar schatting 45 jaar oud. Als ik ze zou tegenkomen, dan zou ik ze zo herkennen.'


Maandagmiddag schudt een vrouw haar hoofd terwijl ze naar de ladderwagen van de brandweer kijkt die een manoeuvre uitvoert in het straatje achter het theater, vlak naast de kerk. 'Wat steekt hier allemaal achter?', vraagt ze zich af. De eigenaar had vorige week nog verteld dat er niets te halen viel in Palazzo en dat er hoogstens 200 euro in de kas zat. 'Dit doe je toch niet voor 200 euro en dan ook nog eens ongemaskerd? Ik hoop dat de politie de daders snel weet op te pakken.'

De hele binnenstad stond vol rook. Je kon nauwelijks ademen

Om 7 over 12 's nachts kwam de eerste melding van de brand binnen. Alex (22) was Koningsnacht aan het vieren in een café toen hij de sirenes hoorde. 'De hele binnenstad stond vol rook. Je kon nauwelijks ademen', vertelt hij op de Markt. 'Ook op behoorlijke afstand voelde je de warmte van de uitslaande brand.'

Buiten stond de straat vol met brandweerauto's. De brandweer was uitgerukt met groot materieel, afkomstig van meerdere korpsen, omdat het gevaar bestond dat de brand zou overslaan naar andere panden in de historische binnenstad. Uit alle cafés stroomden de bezoekers toe - velen in beschonken toestand - om naar de brand te kijken. Pas tegen 5 uur 's nachts werd het sein 'brand meester' gegeven.

'Het is dieptriest - een ramp voor die familie, maar ook voor Grave', zegt een vrouw op de Markt. Want het theater was ook de thuisbasis van bijna alle verenigingen in het stadje, van harmonie en carnavalsclub tot zangvereniging en filmcafé. 'Het is een groot verlies voor Grave', beaamt burgemeester Lex Roolvink . 'Naast een theater is het ook een soort gemeenschapshuis waar veel mensen samen kwamen.'

Lees ook

Geselecteerd door de redactie