Direct naar artikelinhoud

Wordt Nederland gastland in 2019?

Over 45 dagen zijn de eerste Europese Spelen in Bakoe. De sportbonden van NOC*NSF spreken zich er vanavond over uit of Nederland de Spelen in 2019 wil organiseren.

Het Olympisch dorp in Bakoe in Azerbeidzjan.Beeld AFP

De Nederlandse sportwereld buigt zich vanavond over een ja of nee tegen de nationale kandidatuur voor de Europese Spelen van 2019. De 76 sportbonden van sportkoepel NOC*NSF hebben de sleutel voor die toestemming in handen.

Als de afgevaardigden in de extra algemene vergadering te Papendal het plan van voorzitter André Bolhuis en directeur Gerard Dielessen afkeuren, hoeft 'Nederland 2019' zich niet warm te lopen voor de beslissende bijeenkomst op 16 mei. Dan vergadert het Europees Olympisch Comité (EOC) in Turkije over de toewijzing van de tweede editie van de Europese Spelen. Editie nummer één vindt over 45 dagen plaats in Bakoe, Azerbeidzjan.

De voorzitter van NOC*NSF, Andre Bolhuis.Beeld ANP

Zeer Nederlands

Goedkeuring door de leden van NOC*NSF staat als eerste onderwerp genoteerd voor het onderzoek naar 'de haalbaarheid en wenselijkheid van het in Nederland organiseren van de Europese Spelen 2019'. Andere punten zijn: voldoende sporten van topsportniveau, steun van de rijksoverheid, gemeenten en provincies (ook financieel) en ondersteuning door private partijen.

Het is zeer Nederlands om naar de kosten te kijken voor er enig enthousiasme voor een plan kan ontstaan. De plannenmakers van NOC*NSF, ondersteund door het marketingbureau TIG Sports, kwamen vorige week bij de publicatie van de stukken met een begroting van de uitgaven van 125 miljoen. De evenementen, maximaal 33 sporten en 200 medailleonderdelen, zullen 93,5 miljoen euro kosten. Daar komen nog 19 miljoen aan andere lasten overheen.

Het is zeer Nederlands om naar de kosten te kijken voor er enig enthousiasme voor een plan kan ontstaan

Stevige hap uit de budgetten

Om elke tegenvaller uit te sluiten, is er een post 'onvoorzien' van 12,5 miljoen. Daarmee sluit de kostenpost op 125 miljoen. Dat bedrag zong al een tijdje rond. Het wordt door vele sportbonden gezien als een stevige hap uit de Nederlandse sportbudgetten bij overheidspartijen en particuliere geldverschaffers (sponsors). Wat elders is uitgegeven, kan niet meer naar club of bond stromen. Zo luidt de wijsheid van de gemiddelde sportadept in dit land, dat neigt de hand op de knip te houden voor grootschalige sportevenementen.

Aan de opbrengstenkant voorziet initiatiefnemer NOC*NSF minimaal 125 miljoen euro. De kaarten worden goedkoop, is het publiek nu al beloofd. Met sponsoring en tv-rechten is dat een brok van 40 miljoen. De grootste fondsen komen van negen steden en vijf provincies: 58 miljoen. Dan is er 27 miljoen aan rijkssubsidie voorzien. Hierover wordt nog dagelijks vergaderd in Den Haag, geven woordvoerders van het ministerie van VWS aan.

De posten 'Europese subsidie' en 'crowdfunding' zijn nog niet ingevuld. NOC*NSF wijst erop dat het financieringsmodel is ingevuld met een scherp oog op risicospreiding. Als vele partijen bijdragen - bijvoorbeeld 9 miljoen door een sportstad als Rotterdam - waarborgt dat 'een aanvaardbaar afbreukrisico'.

Aan de opbrengstenkant voorziet initiatiefnemer NOC*NSF minimaal 125 miljoen euro. De kaarten worden goedkoop, is het publiek nu al beloofd

Geen atletendorp

De kosten voor de Europese Spelen 2019 in Nederland zijn, met een blik naar soortgelijke multisportevenementen, meer dan redelijk gehouden. Het zijn dan ook allemaal operationele kosten. Er wordt in Nederland de komende jaren niet aan de specifieke sportinfrastructuur gewerkt.

Er komt, het NOC*NSF benadrukt dat, geen kostbaar atletendorp. Er is geen centrale stad, alles is verspreid over het land. Sporters worden bij stadions ondergebracht in nabijgelegen hotels. Voor atletiek, bij de Europese Spelen van Bakoe vooralsnog niet meer dan een C-competitie, komt geen nieuw stadion. Het Olympisch Stadion van Amsterdam, volgend jaar toneel van de Europese kampioenschappen, is goed genoeg. Eindhoven, met zijn Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, is het beoogde toneel voor zwemmen.

Er komt, het NOC*NSF benadrukt dat, geen kostbaar atletendorp

Bescheiden en impactvol

De Europese Spelen 2019 zullen 'bescheiden en impactvol' worden, schrijven de plannenmakers aan de sportbonden. 'Nederland wordt als sportevenementenland op de kaart gezet', is een andere wervende zin. Nederland zal met zijn bescheiden aanpak een showcase worden van de nieuwe olympische 2020-agenda. Volgens NOC-directeur Dielessen was de hoogste baas van het IOC, de Duitser Thomas Bach, enthousiast over het Nederlandse plan.

'Héél Nederland' wordt, als het aan NOC*NSF ligt, het toneel van de Europese Spelen van 2019. Overal zal sport zijn, ook met publieksevenementen en side-events, zoals dat tegenwoordig heet. Slotzin om de achterban over de streep te trekken: 'De Europese Spelen in Nederland worden het voorbeeld van een megasportevenement dat niet megalomaan hoeft te zijn.'

'Héél Nederland' wordt, als het aan NOC*NSF ligt, het toneel van de Europese Spelen van 2019
Bescheiden en impactvol
Beeld de Volkskrant