Slag om Mosul bijna voorbij: Iraaks leger herovert al-Nuri moskee

© AFP

Iraakse troepen hebben vandaag de verwoeste historische al-Nuri moskee in Mosul ingenomen, bericht persagentschap Reuters. De herovering heeft vooral een symbolische waarde. Het Iraakse leger meent dat de volledige herovering van de stad een kwestie van dagen is.

gn/blg

Reuters beroept zich voor haar bericht op een verklaring van het Iraakse leger, dat ook zegt dat de herovering van de volledige stad vandaag al kan gebeurd zijn.

De herovering van de moskee is alvast een symbolische overwinning voor de Iraakse troepen die al acht maanden strijd leveren tegen ISIS om Mosul, de grote stad die als hoofdstad fungeerde van ISIS in Irak. In die moskee riep Islamitische Staat (ISIS) drie jaar geleden het kalifaat uit.

ISIS blies de moskee en zijn beroemde scheve minaret woensdag op toen het Iraakse leger, gesteund door Amerikaanse troepen, tot dichtbij de site was opgerukt. De zwarte vlag van ISIS had drie jaar lang gewapperd aan de minaret.

Laatste adem

De voorbije dagen meldden Iraakse functionarissen langzame vooruitgang tegen de IS-militanten in de oude stad met haar smalle steegjes, die dichtbevolkt is. “De troepen zullen hun gevechtsmissie binnen dagen volbrengen, op basis van onze inlichtingen, die bevestigen dat de terreurorganisatie haar laatste adem aan het uitblazen is”, zei het hoofd van de gemilitariseerde politie, Raed Chaker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen