Nieuw forensisch psychiatrisch centrum geopend op Linkeroever

In Antwerpen is donderdagochtend het nieuwe Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) geopend. Vanaf augustus biedt het nieuwe centrum zorg en begeleiding voor 182 geïnterneerden, van wie 18 vrouwen. De federale regering investeerde 60 miljoen euro.

Het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent opende de deuren in 2014. De federale overheid richtte deze centra op in het kader van het masterplan Justitie 2008-2012-2016 voor een humaan detentiebeleid. “De oprichting van deze centra biedt een antwoord op het gebrek aan een aangepaste opvang van geïnterneerden die niet thuishoren in een gewone gevangenis”, legt Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken en de Regie der Gebouwen, uit.

© BELGA

Het FPC op de Antwerpse Linkeroever, vlakbij de Kennedytunnel, werd in 32 maanden tijd gerealiseerd, volgens Jambon “een recordtijd”. “De regering investeerde 60 miljoen euro voor de aankoop van de grond, het opstellen van de studies en de bouw van het centrum”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

In Antwerpen zullen patiënten een behandelingstraject volgen doorheen het complex, dat bestaat uit verschillende gebouwen die met elkaar zijn verbonden. “Gevangenissen zijn soms vergeetputten voor geïnterneerde mensen. Om die reden kreeg de interneringsproblematiek een prominente plaats in ons beleid”, benadrukt minister van Justitie Koen Geens.

Volgens minister van Gezondheid Maggie De Block verdienen alle burgers in dit land “de juiste zorg, op het juiste moment en op de juiste plaats”. “Dat geldt ook voor onze geïnterneerde patiënten. Om dit te realiseren, zetten we verder in op een totaalaanpak. Tegelijk breiden we het reguliere aanbod uit”, aldus De Block.

Open regime

De uitbater van het nieuwe centrum engageert zich om voor dit centrum een passend zorgtraject te voorzien voor de diverse doelgroepen. “We doen dit binnen het juiste kader wat veiligheid en bewaking betreft. Alle deelaspecten van de exploitatie ondersteunen hierbij de behandeling, zorg en begeleiding van de patiënten maximaal”, aldus de uitbater.

Het complex heeft een oppervlakte van 16.441 m² en het terrein heeft een oppervlakte van 3,85 hectare. Het FPC in Antwerpen bestaat uit drie gebouwen die met elkaar in verbinding staan. Elk gebouw heeft een andere graad van openheid, gaande van een gesloten naar een meer open regime naargelang de zorgnood en het risicoprofiel van de patiënten.

In de Belgische gevangenissen verblijven volgens Jambon nog altijd te veel geïnterneerden die daar niet thuishoren: 720 tegenover 1.000 in 2015. “Zij kunnen omwille van hun risicoprofiel of hoge zorgnood niet opgenomen worden in de gewone psychiatrie. Daarom is het nodig dat er nog nieuwe centra komen”, aldus de minister. Er komen later nog soortgelijke centra in Aalst, Lantin en Paifve.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER