Direct naar artikelinhoud

Drie Oekraïense soldaten gedood ondanks bestand

Het afgelopen etmaal zijn, ondanks het staakt-het-vuren, drie Oekraïense militairen gedood en zeven soldaten gewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van het leger.

Oekraïense soldaten nemen een selfie bij het dorp Chermalik, 40 kilometer ten noordoosten van de havenstad Marioepol.Beeld afp

De twee voorgaande dagen kwamen er geen soldaten om. Bovendien leken zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische separatisten gisteren werk te maken van de wapenstilstand en de terugtrekking van zware wapens.

Ook vandaag was er beweging te zien. Separatisten in Oost-Oekraïne hebben hun raketlanceerders verplaatst naar zeventig kilometer achter de frontlinie. Verslaggevers van AP volgden vier vrachtwagens met de Grad-installaties, die van het rebellenbolwerk Donetsk naar een cementfabriek in het dorp Novoamvrosiivske, bij de grens met Rusland, werden gereden.

Vorige week had een begin moeten worden gemaakt met het terugtrekken van zwaar wapentuig tot achter de frontlinie. Pas sinds enkele dagen is er een afname van het geweld waarneembaar.

Ziekenhuis in oorlogstijd

Het stadsziekenhuis van Dnjepropetrovsk in Oekraïne is tegen wil en dank gespecialiseerd geraakt in granaat- en schotwonden. En met succes. 'Alleen de Israëliërs doen het beter', zegt neurochirurg Joeri Srebets tegen Volkskrant-verslaggever Olaf Koens, die een dagje mee liep. Lees hier zijn reportage.

Jongens spelen met een ongeladen geweer ten noordoosten van Marioepol.Beeld afp

Lees ook

Geselecteerd door de redactie