© PHOTOPRESS.BE

Evenveel favorieten als outsiders in Omloop Het Nieuwsblad

Met de Omloop Het Nieuwsblad (1.BC) staat zaterdag de openingsrace van het Belgische wielerseizoen op het programma. Omstreeks 16u40 kennen we, na 200 kilometer wedstrijd, op het Gentse Sint-Pietersplein de opvolger van de Brit Ian Stannard en dus ook de winnaar van de 70e editie.

vml

Aan het parcours wijzigde niet veel. De Hostellerie werd als helling nummer twee vervangen door de Berendries en met de Kaperij is er na 119 kilometer wedstrijd een bijkomende beklimming. Voor de rest is het parcours een blauwdruk van de vorige editie. De lussen op en rond de Haaghoek zijn de scherprechter van deze openingsklassieker. Er zitten in totaal elf hellingen in het traject verweven naast tien best pittige kasseizones.

Na een vlakke omloop via Oosterzele, Herzele, Ophasselt en Strijpen wacht na 59 kilometer koers een eerste passage, van drie kilometer, over de kasseizone van de Haaghoek. Na 62 kilometer volgt, met de Leberg, de eerste helling van de dag. De laatste beklimming is die van de Molenberg op 35 kilometer van de finish. Tot aan het Gentse Sint-Pietersplein wachten er dan met de Paddestraat, Lippenhovestraat en Lange Munte nog drie fikse kasseistroken.

Favorieten en outsiders bij de vleet

Vorig jaar ging de eindzege naar de Brit Ian Stannard. Die voert met Bradley Wiggins, bezig aan zijn voorbereiding op Parijs-Roubaix, de troepen van Team Sky aan. Greg Van Avermaet, vorig jaar runner-up, is samen met Philippe Gilbert kopman binnen BMC. De Waal was in 2006 en 2008 nog eindlaureaat van de Omloop.

Bij de Belgische ploegen is het afwachten wat Lotto-Soudal zal doen nu Jürgen Roelandts door ziekte afwezig is. Jens Debusschere neemt zijn rol kopman over. Etixx-Quick.Step speelt Nikki Terpstra, Zdenek Stybar, Stijn Vandenbergh en Tom Boonen uit als speerpunten. Laatstgenoemde slaagde er, ondanks zijn indrukwekkend palmares, nog nooit in de Omloop te winnen. Sep Vanmarcke, laureaat in 2012, is de kopman bij Lotto NL-Jumbo. Hij kan rekenen op de steun van onder andere Maarten Wynants.

Heinrich Haussler, tweede in 2010, is samen met Sylvain Chavanel de sterkhouder binnen IAM Cyling. En dan zijn er nog een pak andere kanshebbers op de zege zoals Edvald Boasson Hagen en, in een goede dag, Björn Leukemans.

Wie zaterdag wint in Gent, kleurt sowieso al een deel van zijn seizoen. Wie faalt, krijgt een dag later in Kuurne-Brussel-Kuurne een nieuwe kans.

Wielrennen op Sportwereld.be

Lees zondag 1 maart Het Nieuwsblad helemaal gratis.

Alles over de Omloop Het Nieuwsblad en een vooruitblik op Kuurne-Brussel-Kuurne. Schrijf je nu in!

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer