Verwarring troef: u zit met pak vragen over de afschaffing van de Turteltaks

© shutterstock/*

Consumentenorganisaties Test-Aankoop en Dolor kregen de voorbije dagen duizenden telefoontjes, e-mails en Facebookreacties binnen over de afschaffing van de omstreden Turteltaks, de Vlaamse Energieheffing die vorige week afgeschaft werd. “Een overrompeling”, luidt het.

mtm

LEES OOK. De Turteltaks is illegaal, dus waarom krijgt u uw geld niet terug? Fiscaal expert Michel Maus ziet een achterpoortje

“Onze Facebookpost over de vernietiging van de Turteltaks kreeg 6.500 likes, meer dan 800 reacties en bijna 500 shares”, zegt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop. “En onze telefoon stond de voorbije dagen roodgloeiend.”

De meeste vragen en reacties gaan logischerwijze over de al betaalde taksen. Hoewel het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de taks “illegaal” was, bleef die voor 2016 en 2017 toch behouden. Maar dat zet duidelijk heel wat kwaad bloed bij veel mensen, die hun geld terugwillen. Bij Test-Aankoop weten ze echter nog niet of ze een groepsvordering op poten gaan zetten, maar de consumentenorganisatie roept wel iedereen op om hun manifest voor een betaalbare elektriciteitsfactuur te ondertekenen. “Een Vlaams gezin betaalt per jaar nu al gemiddeld liefst 1.025 euro en onze energiefactuur blijft maar stijgen. In januari 2015 lag dat gemiddelde bijvoorbeeld nog maar op ruim 600 euro.”

LEES OOK. “De mensen begrijpen het niet. De Turteltaks is illegaal, maar toch zien ze hun geld niet terug. Hoe verklaar je dat?”

Ook consumentenorganisatie Dolor spreekt van een “overrompeling”. “Sinds de aankondiging hebben al meer dan 5.500 consumenten ons om meer informatie gevraagd”, aldus voorzitter Hendrik Boonen. “Op een gegeven moment was onze mailserver zelfs overbelast.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen