Sergio Agüero© rr

Radja Nainggolan stond in de basis bij AS Roma© AFP

thumbnail: Sergio Agüero
thumbnail: Radja Nainggolan stond in de basis bij AS Roma

CHAMPIONS LEAGUE. City buigt achterstand om in dol slot, Chelsea vernedert Schalke

Op de vijfde speeldag in de Champions League waren twee Argentijnen de sterren van de avond: Sergio Agüero (Manchester City) boog in de slotfase tegen Bayern München nog een 1-2 achterstand om in een spectaculaire 3-2 zege, terwijl Lionel Messi in Cyprus tegen APOEL Nicosia zijn 72ste en 73ste Champions League-doelpunt scoorde. Thibaut Courtois en Eden Hazard vernederden Schalke 04 in eigen huis met 0-5 en verzekerden zich zo van een ticket voor de volgende ronde.

Jef Van Hoofstat

Groep E: Man. City buigt achterstand om in dol slot, Roma laat driepunter uit handen glippen

Manchester City - Bayern München 3-2CSKA Moskou - AS Roma 1-1

Radja Nainggolan pakte om 18u al met AS Roma een punt op het veld van CSKA Moskou. De Romeinen stonden tot de laatste seconden 0-1 voor, maar vlak voor affluiten scoorden de Russen alsnog de 1-1. De eerste helft verliep vrij gesloten, met weinig kansen. Toch viel er een doelpunt te noteren. Francesco Totti verschalkte met een strakke vrije trap de Russische doelman Igor Akinfejev. De ervaren Italiaan verbetert hiermee zijn eigen record als oudste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Champions League (38 jaar en 59 dagen). De tweede helft was een pak amusanter, met de thuisploeg die moest aandringen op een gelijkmaker. AS Roma kreeg op de counter goede kansen, onder meer met Rode Duivel Radja Nainggolan, maar een tweede doelpunt scoren lukte niet. In de 60e minuut miste Nainggolan alleen voor doelman Igor Afinkeev een unieke kans op de 0-2. Het brak op het einde de Italianen zuur op. In de 93e minuut scoorde Vasily Berezutski alsnog de gelijkmaker. Meteen daarna werd de wedstrijd afgefloten. Nainggolan werd zeven minuten voor tijd vervangen door de Nederlander Kevin Strootman.

In de stand blijft Bayern op kop met 12 punten, AS Roma, CSKA Moskou en Manchester City volgen alle drie met vijf punten. De laatste speeldag zal beslissen wie met Bayern naar de volgende ronde mag. Roma ontvangt dan City, terwijl CSKA bij Bayern op bezoek moet.

Bekijk hier de volledige stand in groep E!

Groep F: Opnieuw record voor Messi, PSG vlot voorbij Ajax

Paris Saint-Germain - Ajax 3-1APOEL Nicosia - Barcelona 0-4

Ander opmerkelijk feit viel bij FC Barcelona te rapen. Op het veld van APOEL Nicosia werd er met 0-4 gewonnen. Lionel Messi liet zich opmerken met een hattrick, waardoor hij het doelpuntenrecord in de Champions League verbeterde. De Vlo zit nu aan 74 doelpunten. Bekijk hier de doelpunten van Messi in Cyprus en lees alles over zijn tweede record op een week! Ook Luis Suarez liet zich opmerken, hij opende de score met zijn eerste doelpunt voor de Catalanen.

Bekijk hier de volledige stand in groep F!

Groep G: Chelsea-Belgen verzekeren zich van groepswinst, licht gaat uit in Lissabon

FC Schalke 04 - Chelsea 0-5Sporting CP - NK Maribor 2-1

Eden Hazard en Thibaut Courtois verzekerden zich met Chelsea van een plaats in de volgende ronde. De Blues verpletterden Schalke 04 met 0-5 en zijn zo zeker van groepswinst in groep G. De match kon niet beter starten voor Chelsea. Al na twee minuten kopte John Terry de Londenaren op voorsprong:

Willian verdubbelde op het half uur de score. Vlak voor affluiten van de eerste helft scoorde Jan Kirchhoff een eigen doelpunt. In de tweede helft dikten Didier Dorgba en Ramires de score nog aan tot een forfaitscore. Bij Chelsea speelden Courtois en Hazard de hele match.

De andere wedstrijd in groep G, tussen Sporting CP en NK Maribor, werd tijdens de rust gestaakt wegens problemen met de verlichting bij een 2-1 tussenstand. Op dat moment had Nani dit pareltje al tegen de netten getrapt. De wedstrijd lag 50 minuten stil, Sporting haalde het uiteindelijk met 3-1.

Bekijk hier de volledige stand in groep G!

Groep H: Shaktar zeker van volgende ronde zonder te spelen

Shakhtar Donetsk - Athletic Club 0-1BATE Borisov - FC Porto 0-3

Tot slot was er in groep H winst voor Athletic Bilbao en FC Porto. Bilbao won met 0-1 op Shakhtar Donetsk en BATE Borisov verloor thuis met 0-3 van Porto, waar Herrera dit pareltje liet bewonderen. Porto is zeker van groepswinst, Shakhtar mag als tweede door naar de achtste finales. De Oekraïnse club hoefde daarvoor zelf niet in actie te komen. Na de 0-3 nederlaag van het Wit-Russische BATE Borisov tegen het Portugese FC Porto was Shakhtar al voor de aftrap van het duel tegen Athletic Bilbao zeker dat het bij de eerste twee zou eindigen.

Porto staat in die groep met 13 punten aan de leiding, voor Shakhtar (8), BATE (3) en het Spaanse Athletic Bilbao (1). Dinsdagavond kan Shakhtar de kwalificatie op eigen terrein tegen Athletic extra in de verf zetten. Shakhtar is de zevende club die een ticket voor de achtste finales beet heeft. Eerder plaatsten Porto, Real Madrid, Barcelona, Paris Saint-Germain, Dortmund en Bayern München zich.

Bate Borisov is intussen aan een calvarietocht bezig. Ondanks één zege, 2-1 tegen Athletic, evenaarde de club nu al het negatieve record van het Deense Nordsjaelland, dat in 2012 in de groepsfase ook 22 tegendoelpunten moest slikken. Lees hier meer over de slechtste defensies in de geschiedenis van de Champions League!

Bekijk hier de volledige stand in groep H!

Alle uitslagen:Manchester City - Bayern München 3-2CSKA Moskou - AS Roma 1-1Paris Saint-Germain - Ajax 3-1APOEL Nicosia - Barcelona 0-4FC Schalke 04 - Chelsea 0-5Sporting CP - NK Maribor 2-1Shakhtar Donetsk - Athletic Club 0-1BATE Borisov - FC Porto 0-3

Programma woensdag:Zenit St. Petersburg - Benfica 18uAnderlecht - Galatasaray 20u45Atlético Madrid - Olympiakos Piraeus 20u45Malmö FF - Juventus 20u45FC Basel - Real Madrid 20u45Loedogorets - Liverpool 20u45Bayer Leverkusen - AS Monaco 20u45Arsenal - Borussia Dortmund 20u45

Messi schrijft geschiedenis in Champions League: tweede record op een week

© rr

Drie dagen nadat hij het doelpuntenrecord van Telmo Zarra in de Spaanse voetbalcompetitie brak, schreef Lionel Messi in Nicosia opnieuw geschiedenis. De 27-jarige Argentijn scoorde in de 38ste minuut tegen het plaatselijke APOEL de 0-2, en steekt daarme Raul voorbij als topschutter aller tijden in de Cham­pions League. Raul scoorde tussen 1995 en 2012 zijn 71 doelpunten voor Real Madrid en Schalke 04. Het wordt voor de Vlo wel nog een heuse klus om ook recordhouder te blijven: met 74 doelpunten telt hij immers maar vier goaltjes meer dan Cristiano Ronaldo. Afgelopen weekend werd Messi ook al topscorer aller tijden in de Primera Division. Met 253 goals ging hij de mytische spits Telmo Zarra (251) voorbij.

Vroeg in de tweede helft deed Messi er immers nog ééntje bij, zijn 73ste in de Champions League:
Number 73 for Messi in CHL! by proximus11

En in de slotfase was er ook nog nummer 74:

Bekijk hier alle 71 voorgaande Champions League-doelpunten van Lionel Messi:

BATE Borisov op weg naar negatief Champions League-record

© REUTERS

BATE Borisov is op weg om een niet zo prettig record te bemachtigen. Met nog één speeldag voor de boeg evenaart de Wit-Russische ploeg nu al het record van het meeste aantal tegendoelpunten in de groepsfase van de Champions League.

De Wit-Russen werden dit seizoen al enkele keren stevig vernederd. Zo verloren ze hun partijen tegen Shakhtar Donetsk met 0-7 en 5-0. Op 10 december wacht nog een laatste duel, op verplaatsing bij Atletic Bilbao.