© Faroek

Antwerpse multinationals slachtoffer van CEO-oplichters

Een aantal multinationals uit Antwerpen is slachtoffer geworden van oplichters die zich voordoen als de CEO’s van de onderneming om zo enorme bedragen over te schrijven naar hun rekeningen.

jvaa

Het fenomeen van de CEO-oplichtingen is een echte plaag aan het worden in Europa. Naar schatting 360 bedrijven werden opgelicht voor 250 miljoen. Ook talloze Antwerpse topbedrijven, van grote raffinaderijen als Total tot internationale rederijen in de haven, werden geviseerd door criminelen. De oplichtingen verlopen telkens via gelijklopend scenario.

“De criminelen benaderen medewerkers aan de boekhouding of van financiële afdelingen en doen alsof ze de grote CEO van het bedrijf zijn. Ze vertellen de medewerker dat er in alle discretie een overname zal plaatsvinden”, zegt Rudi Kokelenberg, hoofdcommissaris van de afdeling Ecofin van de federale politie van Antwerpen. “Zo proberen ze die medewerkers zo ver te krijgen om grote bedragen naar hun rekeningen over te schrijven. Ze pakken het heel vernuftig aan, want vaak slagen ze er in om de telefooncentrales van de bedrijven te hacken, waardoor de medewerkers echt denken dat ze met de grote baas te maken hebben. Wanneer de oplichting aan het licht komt, is het geld al lang verdwenen naar het buitenland.”

De gerechtelijke politie trok gisteren aan de alarmbel in het VTM-programma Faroek. “We willen de bedrijven alert maken voor dit soort oplichting.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER