Klagers Tomorrowland: "Ofwel verbod, ofwel strenge maatregelen"

Voor de rechter in kort geding hebben vanmorgen de verschillende partijen het woord genomen in de zaak van de buurtbewoners tegen Tomorrowland. Op papier willen de klagers nog steeds een volledig verbod op het festival. Maar als de rechter beslist om het festival niet te verbieden, dan stellen de klagers bijkomende eisen die het voor hen wél aanvaardbaar maken.
© Stijn De Grauwe 2013

Advocate Griet Cnudde (kleine foto) vertegenwoordigt de zeven buurtbewoners die de zaak aangespannen hebben. "In eerste instantie wilden we zoeken naar een compromis zodat de hinder aanvaardbaar zou zijn voor de buurtbewoners, om het festival te kunnen laten doorgaan. Dat ging alleen over deze editie, omdat we vaststellen dat alles is uitverkocht. We staan voor een voldongen feit", zegt ze.

"Maar we zijn daar niet uitgeraakt. Vervolgens was het idee om één van de twee weekends te laten verbieden, maar alle onwettigheden die we aanhalen zijn gekoppeld aan de beide weekends. Wat we nu finaal vragen, is dat voor de twee weekends maatregelen worden opgelegd zodanig dat de hinder tot een aanvaardbaar niveau wordt beperkt. Tenzij de rechter oordeelt dat het helemaal niet kan doorgaan in Boom en Rumst dit jaar, maar dan eventueel wel op een andere locatie."

De maatregelen waarover Cnudde het heeft, houden onder meer in dat er elke dag gestopt zou worden om middernacht en dat er maar drie uur per dag muziek gespeeld wordt die luider is dan 85 decibel. De advocate benadrukt dat de overlast nu niet afgelopen is om 1 uur, het huidige einde van de festivaldag, omdat er elders voort gefeest wordt en omdat het uren duurt om de 180.000 festivalgangers van het terrein te krijgen. "Dat gaat tot 4 of 5 uur door. En dan beginnen de hanen te kraaien en is het gedaan met slapen."

Cnudde pleitte dat er tot op heden nog geen enkele vergunning werd afgeleverd om Tomorrowland wettig te organiseren. Organisator ID&T, de provincie Antwerpen en de gemeentes Boom en Rumst gebruikten net dat argument om aan te voeren dat het kort geding van de bewoners voorbarig is. De rechter wordt nu immers gevraagd om vooruit te lopen op de beslissingen van de overheden die nog over de vergunningsaanvragen moeten oordelen.

"Wat men eigenlijk vraagt, is het verbod"

Volgens Koen Geelen (kleine foto), de advocaat van de festivalorganisatie, is er van een versoepeling helemaal geen sprake. "Wat men eigenlijk vraagt, is het verbod. Dat is nog altijd de hoofdvordering die men geformuleerd heeft en die men nu op de zitting herhaald heeft."

"Men heeft nu wel ondergeschikt gezegd: als u niet naar een verbod kan gaan, leg dan tenminste voorwaarden op waardoor de overlast afneemt. Maar die voorwaarden zijn dermate streng, dat het de facto erop neerkomt dat het festival niet kan doorgaan", aldus Geelen.

De festivalorganisator krijgt de steun van 33 bedrijven uit binnen- en buitenland, die er financieel belang bij hebben dat Tomorrowland doorgaat. "U moet als rechter nu een belangrijke afweging maken tussen de belangen van zeven buurtbewoners die twee keer drie dagen wat nachtrust verliezen en de miljoenen euro's aan economische schade die een afgelast Tomorrowland met zich zou meebrengen", pleitte Olivier Verhulst namens de bedrijven.

Vandaag raakte ook bekend dat 3 van de 10 klagers zich teruggetrokken hebben, naar eigen zeggen door bedreigingen. De 7 overblijvers waren deze voormiddag niet aanwezig in de rechtbank. De uitspraak in het kort geding volgt ten laatste op 8 mei.

Meest gelezen