Minister geeft toe dat besparingen Defensie zwaarder zijn dan gedacht

© Photo News

De besparingen die de regering-Michel Defensie oplegt - 1,5 miljard euro voor de hele legislatuur, waarvan meer dan 200 miljoen vanaf volgend jaar - zijn heel wat zwaarder dat uit het regeerakkoord blijkt. Zo is woensdag op het kabinet van de nieuwe minister Steven Vandeput (N-VA) erkend in een reactie op informatie in de pers.

sdv

Het Belang van Limburg schrijft woensdag op basis van cijfers van Vandeput dat het budget van Defensie zakt van 2,527 miljard in 2014 naar 2,2 miljard euro in 2019. De minister had overigens donderdag tijdens het plenaire kamerdebat over de regeerverklaring gezegd dat zijn departement over de hele legislatuur anderhalf miljard euro zal moeten besparen. Hij had het over een belangrijke bijdrage tot de begrotingsinspanningen.

Nieuw statuut

Volgens Le Soir suggereerde de begrotingsnotificatie van 15 oktober dat de totale besparing 397,6 miljoen euro zou bedragen over de legislatuur, waarvan 219,8 miljoen in 2015 en tussen 42 en 46 miljoen de daaropvolgende jaren, met een cumulatief effect. In de krant waarschuwt generaal-majoor Geert Laire, de baas van het medisch component, dat sommige activiteiten stopgezet zullen moeten worden bij gebrek aan technisch personeel. 'Voor sommige medische specialisaties zitten we op het tandvlees. Als je maar één persoon hebt en die valt ziek, dan heb je een groot probleem'. Hij pleit voor een nieuw statuut voor technisch personeel zoals artsen, apothekers en tandartsen, waardoor het leger aantrekkelijker wordt voor hen.

Onder doelstellingen Navo

In 2013 besteedde België 0,66 pct van het bbp aan Defensie - zonder de pensioenen van de militairen. Dat cijfer zou zakken tot 0,5% aan het einde van de legislatuur terwijl de Navo steeds een aandeel van 2 pct binnen tien jaar voorop heeft gesteld. Slechts enkele bondgenoten halen dat cijfer vandaag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen