© Margo Tilborghs

“Oerl Express is een eerbetoon aan vader”

Iedere zondag van augustus heeft het toeristentreintje reizigers van het station van Heide naar de Kalmthoutse Heide gebracht. Nu gaat het treintje weer op stal. Het krijgt een onderhoudsbeurt, om daarna weer van dienst te zijn op allerlei feestelijkheden.

Margo Tilborghs

Op zondag zoeken heel wat dagtoeristen de rust en natuur op in Kalmthout. Wie met het openbaar vervoer de heide wilde bezoeken, kon gebruikmaken van een ludiek transportmiddel. De gemeente Kalmthout zorgde ervoor dat de mensen op een comfortabele manier naar hun bestemming werden gebracht met het toeristentreintje.

Wie met het treintje wilde meerijden, kon bij de machinist Joris Oerlemans (55) een dagticketje kopen. Voor een ritje heen en terug betaalde je 1 euro. De vertrekuren van het treintje waren afgestemd op de uren van de treinen en een ritje is ongetwijfeld een kwartier puur genieten. “Elke zondag vervoerde ik zo’n honderd grote en kleine reizigers”, zegt Oerlemans. “Vooral de kinderen vinden het geweldig.”

De ‘Maatjestrein’, zoals het treintje in de volksmond heet, werd in 1975 door de familie Oerlemans gebouwd om het jaarlijkse dorpsfeest van Nieuwmoer op te vrolijken. Veertig jaar later is zoon Joris Oerlemans de machinist en conducteur van dienst. Hij rijdt al drie jaar iedere zomer met zijn treintje in Kalmthout.

Lees het hele artikel donderdag in Gazet Van Antwerpen, editie Noord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER