© Mia Uydens

© Mia Uydens

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Schapenhandelaar blikt na tien jaar terug op overval

Exact tien jaar geleden werd schapenhandelaar Jos Van Nijlen (72) uit Arendonk vlak voor het Offerfeest brutaal overvallen. Intussen is hij met pensioen. “Maar ik heb nog altijd zo’n vijftien schapen”, zegt hij. “Ik kan enkele bevriende moslims niet in de kou laten staan.”

Ivo Meulemans

Op 19 januari 2005 werden de handelaar en zijn vrouw thuis brutaal overvallen, enkele uren voor het Offerfeest. “Plots stonden drie gemaskerde mannen in onze woonkamer”, vertelt Jos. “Ik greep een van de daders stevig bij zijn klokkenspel. Toen mijn vrouw een pistool op zich kreeg gericht, loste ik de greep. Nadien trok ik het masker van een van de daders af. Dat vond hij niet zo prettig, want hij sloeg me hard met de kolf van zijn vuurwapen op de neus.”

De daders sneden de telefoondraden door, knevelden de bewoners en gingen aan de haal met 25.000 euro. Een van de daders werd later in Lille opgepakt. Hij had nog 12.500 euro op zak. Ook een tweede dader werd geïdentificeerd.

Dat moslims dit jaar niet verplicht zijn om een schaap te slachten, is volgens Van Nijlen een streep door de rekening van fokkers en handelaars. “Eigenlijk is het één groot politiek spel. In een tijdelijke slachtinrichting mag niet onverdoofd worden geslacht, maar in een slachthuis wel”, zegt hij. “Ik zie het verschil niet. Op de tijdelijke slachtvloeren waren altijd veeartsen en politiemensen om alles in goede banen te leiden. Inspecteurs van het federale voedselagentschap voerden controles uit.”

Plaatsen waar enkel verdoofd mag worden geslacht, hebben volgens Van Nijlen geen nut. “Moslims willen dat niet. Dat heeft met geloof te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER