Direct naar artikelinhoud

NASA-sonde stort met 5.800 kilometer per uur neer op de maan

De kleine maansonde LADEE van NASA is aan de achterkant van de maan neergestort. Dat heeft de vluchtcontrole vandaag bekendgemaakt. Vanwege zijn hoge snelheid, zo'n 5.800 kilometer per uur, is de sonde bij de inslag waarschijnlijk tot stof verpulverd.

Een illustratie van NASA van de Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) boven de maan.Beeld ap

Gisteren vloog de sonde op zo'n honderd meter boven het maanoppervlak. NASA liet de LADEE bewust lager vliegen, om aanstaande maandag een crash mogelijk te maken.

LADEE is een afkorting van Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer. De sonde werd in september gelanceerd en onderzocht een veertig jaar oud maanraadsel: of de maan een ijle dampkring van stof heeft. Het duurde dertig dagen voordat LADEE de maan bereikte, tienmaal zo lang als bemande vluchten erover deden. Dat komt doordat de sonde in zijn baan om de maan wordt gebracht door een lichte raket, de Minotaur 5.

De LADEE draaide de afgelopen maanden baantjes rond de maan. De sonde deed metingen aan de extreem ijle dampkring van de maan, en aan stofdeeltjes die van het maanoppervlak afkomstig zijn. Vorige maand voltooide LADEE haar missie.

Twitter bericht wordt geladen...

Tijdens de lancering van de LADEE werd per ongeluk een kikker mee de ruimte in gelanceerd. De kikker in kwestie zat waarschijnlijk op het lanceerplatform, waar een plas water is om het kabaal te onderdrukken en het platform te beschermen tegen beschadiging.Beeld reuters
De LADEE ruimtesonde.Beeld afp