"Dit is een geval van te ver doorgedreven reglementitis"

Zowel vanuit meerderheid als oppositie komt er tegenstand op het initiatief van N-VA-minister Geert Bourgeois. Die eist dat iedereen die toeristen via het internet een bed aanbiedt, zich moet registreren. Ingrid Lieten (SP.A) is niet opgezet met de actie van haar coalitiepartner.

Het initiatief zou vooral slaan op sites zoals AirBnB en Couchsurfing. Bourgeois wil vooral oneerlijke concurrentie voor hotels en bed&breakfasts tegengaan. De Vlaamse overheid zou actief op zoek gaan naar wie een kamer aanbiedt.

Minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A), coalitiepartner van N-VA in de Vlaamse regering, zou het zonde vinden dat zulke initiatieven niet meer zouden kunnen doorgaan. "Dit is een geval van te ver doorgedreven reglementitis, waardoor jongeren geen betaalbare manier meer hebben om de wereld te ontdekken en nieuwe vrienden te maken." Lieten zal de kwestie ter sprake brengen bij collega-minister Bourgeois. 

Ook Gwendolyn Rutten spuit op Twitter haar ongenoegen. "Gas-boetes voor gast-vrijheid? Wat een onzin." Intussen reageerde Geert Bourgeois dat Open VLD destijds de GAS-wetgeving ook mee heeft goedgekeurd. Waarop Rutten: "Op vijf jaar tijd is er veel veranderd, Geert. Welkom in de nieuwe tijd!" Daarmee doelt ze op het Vlaams logiesdecreet, goedgekeurd in 2008.

Zowel Lieten als Bourgeois haalde nog aan dat de Vlaamse aanpak van verhuurwebsites niet hetzelfde is als het Brusselse verbod op de Uber-taxi's. Die reactie kwam er nadat eurocommissaris Neelie Kroes meer info gevraagd had via Twitter.

Meest gelezen