Direct naar artikelinhoud

Voorzitter Gunning vertrekt uit bestuur UvA

Louise Gunning stapt op bij de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft zaterdagavond haar ontslag aangeboden als voorzitter van het College van Bestuur aan de Raden van Toezicht. Ook vertrekt ze bij de Hogeschool van Amsterdam. Dat heeft de universiteit vandaag  laten weten.

Voorzitter Gunning vertrekt uit bestuur UvA
Beeld anp

Om Gunnings vertrek wordt al weken gevraagd door protesterende studenten en docenten die het Maagdenhuis bezet hielden.

Louise Gunning zegt in een verklaring te hopen dat 'mijn vertrek de Raden van Toezicht de ruimte en de tijd geeft om een vernieuwd College van Bestuur samen te stellen. Een College van Bestuur dat in staat is om weer rust te brengen binnen de Universiteit van Amsterdam en in de komende tijd leiding te geven aan de modernisering, met als uitgangspunt het tienpuntenplan'.

De Raden van Toezicht laten weten respect te hebben voor het besluit van Gunning. Ze spreken 'grote waardering' uit voor 'haar onvermoeibare inzet voor beide instellingen'. De raden gaan nu praten met alle betrokken partijen om zo snel mogelijk tot een 'breed gedragen' oplossing te komen.

Profiel

Louise Gunning gold ineens als belichaming van het kwaad waartegen de activisten ten strijde trekken. Hoe kwam het zover? Een uitgebreid profiel van de onder druk vertrekkende UvA-voorzitter.

Profiel
Beeld anp

Reacties

Studenten en docenten reageren verheugd op het vertrek van Gunning. 'We zijn geen roepende in de woestijn geweest. Er is geluisterd naar een groot deel van de academische gemeenschap', zo stelt een woordvoerster van Rethink, waarin protesterende docenten zijn verenigd.

'Het college van bestuur kan nu in een nieuwe samenstelling op een nieuwe manier over de onderwerpen gaan praten waar het de laatste tijd over gaat. We hopen niet dat de post wordt opgevuld door een oud-politicus of een doorgewinterde bestuurder. We zoeken iemand die denkt en doet in samenspraak met de studenten en de docenten.'

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt het vertrek van UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning een 'moedig besluit'. 'Gunning is een ervaren bestuurder die haar sporen heeft verdiend. De laatste tijd was er kritiek maar we moeten niet vergeten dat zij ook waardering genoot. Ze heeft nu plaats gemaakt en laat daarmee het grotere belang prevaleren.'

Ook Tweede Kamerleden reageren met instemming op het opstappen van Gunning. 'Een moedig besluit na een periode van onrust op de UvA',  zegt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. D66-Kamerlid Paul van Meenen laat op Twitter weten dat hij het opstappen van Gunning terecht vindt. 'Besturen vraagt wederzijds vertrouwen. Ze gaf en had dat niet.'

'Verstandig', noemt SP-Kamerlid Jasper van Dijk het vertrek. 'Haar positie was onhoudbaar geworden na alle protesten. Nu is het zaak aan de slag te gaan met een opvolger die draagvlak heeft en binding met studenten en docenten. Dat was vooral waar het aan ontbrak bij Gunning.'

Voorzitter Tom Hoven van de studentenvakbond LSVB zegt dat het vertrek van Louise Gunning 'onvermijdelijk en heel verstandig' is. 'Zij heeft in de afgelopen tijd een leidende rol gehad in een aantal zaken die niet goed zijn geweest voor de universiteit.' Hoven noemt onder andere de ontruiming door de politie van het bezette Maagdenhuis waar studenten hun intrek hadden genomen. Die ontruiming was volgens de bezetters zelf niet nodig (omdat ze van plan waren er vrijwillig uit te gaan) en ging gepaard met geweld door de politie. 'Die ontruiming was niet de druppel, maar een hele emmer water.'

Vandaag ontstond ophef onder leden van de verschillende medezeggenschapsraden, omdat zij het nieuws uit de media moesten vernemen. "De voorzitters van de medezeggenschapsraden hadden ingelicht moeten worden", stelde rector magnificus Dymph van den Boom van de UvA zondag in een reactie. "We willen juist met vereende krachten aan de modernisering van de universiteit werken."

Gunning hoopt dat haar vertrek 'de Raden van Toezicht de ruimte en de tijd geeft om een vernieuwd College van Bestuur samen te stellen'

De ontruiming van het Maagdenhuis

'Nu heeft het lang genoeg geduurd voor de ME. De actievoerders moeten onmiddellijk het gebouw uit. Er wordt geduwd en getrokken. Sommige actievoerders ontvangen klappen.' Een reportage over de ontruiming, vorige week zaterdag. (+).

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Die ontruiming was niet de druppel, maar een hele emmer water
Voorzitter Tom Hoven van de studentenvakbond LSVB

Tijdlijn studentenprotest UvA

Een overzicht van de gebeurtenissen:
13 februari - Een handvol studenten en docenten van de UvA bezet de locatie Bungehuis van de instelling. Ze willen meer inspraak in het beleid van de universiteit.
14 februari - De UvA biedt studenten een ander pand aan om actie te voeren. De actievoerders laten daarop weten niet van plan te zijn het Bungehuis te verlaten.
17 februari - Het bestuur van de universiteit stapt naar de rechter. In een kort geding wordt geëist dat de studenten vertrekken uit het gebouw van de faculteit geesteswetenschappen.
19 februari - De rechter oordeelt in het voordeel van het bestuur: de actievoerders moeten weg uit het Bungehuis. Maar de studenten laten weten door te gaan met hun bezettingsactie.
24 februari - De politie grijpt in en ontruimt het gebouw. Tientallen actievoerders worden opgepakt. De meeste aangehouden studenten brengen een nacht in de cel door.
25 februari - De dag na de ontruiming van het Bungehuis, bezetten tientallen studenten het Maagdenhuis. Dit bestuursgebouw van de UvA was eind jaren '60 ook al het middelpunt van wilde studentenacties. Universiteitsbestuurder Louise Gunning gaat met de bezetters in discussie, maar weet ze niet te overtuigen te vertrekken.
2 maart - De universiteit omtruimt het Maagdenhuis voorlopig niet. ,,We merken dat er vruchtbare discussies plaatsvinden en dat er inspirerende bijeenkomsten worden georganiseerd'', aldus een woordvoerder.
10 maart - De UvA komt tegemoet aan sommige eisen van de actievoerders. De universiteit belooft onder meer de medezeggenschap te versterken en openheid geven over de financiën. De actievoerders vinden de handreikingen ,,te vaag en te algemeen''.
8 april - De universiteit meldt een akkoord te hebben gesloten met de bezetters: hun vertrek is aanstaande. De actievoerders ontkennen dat echter en kondigen juist hardere acties aan. De UvA sommeert de studenten daarop te vertrekken.
10 april - De actievoerders vangen opnieuw bot voor de rechter. Ze moeten het gebouw op korte termijn verlaten, anders riskeren ze een dwangsom. De bezetters zeggen het weekend nog te willen blijven.
11 april - De politie ontruimt het Maagdenhuis, waarmee de bezetting is afgelopen.
13 april - Duizend studenten en docenten protesteren bij de universiteitsgebouwen en eisen andermaal dat het bestuur opstapt.
19 april - Bestuursvoorzitter van de UvA Louise Gunning maakt ontslag bekend.