Direct naar artikelinhoud

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Dit is het weekoverzicht van Philippe Remarque, waarin hij elke zondag de nieuwsweek op de redactie van de Volkskrant doorneemt en enkele bijzondere artikelen uitlicht.

Weekoverzicht
Beeld De Volkskrant/Marcel van den Bergh

Ons grootste verhaal van dit weekeinde was een bijzondere reconstructie door onze wetenschapsredacteur Ellen de Visser. Die heeft de nieuwe geneeswijzen voor kanker een paar maanden links laten liggen om het oorlogsgeheim van haar Zeeuwse familie te ontrafelen.

Ze beschrijft hoe haar opa, een verzetstrijder, werd verraden en stierf in concentratiekamp Neuengamme. En hoe haar oma in het verstikkende milieu van Vrouwenpolder een leven lang ter kerke bleef gaan met de verraders en altijd maar zweeg over wat er was gebeurd. Mooi opgeschreven en aangrijpend. We hebben er een aangeklede webversie van gemaakt, die vindt u hier.

Dat Ellen hier tijd voor kreeg, is te danken aan het  stimuleringsfonds van Stichting de Volkskrant. Wie daar een goed plan indient, krijgt financiering van het onderzoek en vervanging op de redactie (zo kunnen wij jonge journalisten weer een kans geven). Met deze tijd en dit geld zijn al veel mooie en belangrijke verhalen tot stand gekomen.

Weekoverzicht
Beeld De Volkskrant

Drie Tegels voor de Volkskrant

Bijvoorbeeld de reeks over matchfixing. Dat is een uiterst schimmige en moeilijk doordringbare wereld. Onze Willem Feenstra en Menno van Dongen slagen daar door langdurig onderzoek toch langzamerhand in. Hier vindt u het boeiende verslag van hun reis naar Singapore, waar ze zich uitgeven voor 'would be' matchfixers van Roda JC en doordringen tot de vaste bar van een enge gok-kingpin, waar ze worden omringd door prostituees.

Afgelopen maandag zei ik in mijn toespraak tot Feenstra (en onze vijf andere genomineerden voor de Tegel, de hoogste journalistieke onderscheiding) dat ons vak maar heel zelden heel even op een James Bondfilm lijkt, maar dat hij pas 27 is en nu al zo'n moment heeft meegemaakt. Willem won later die avond de Tegel voor het journalistieke talent, volgens het jurylid dat hem uitreikte vooral vanwege dat verhaal uit Singapore.

Ook onze Afrika-correspondent Kees Broere won een Tegel voor zijn prachtige Ebola-reportages (tevens voor zijn tv-werk bij de NOS, samen met cameraman Marco Prins). De derde Tegel was voor John Schoorl en Merijn Rengers, met hun onderzoek naar de merkwaardig grote subsidiestromen naar windmolens en stekkerauto's. Hier vindt u de Volkskrantartikelen die voor een Tegel waren genomineerd. Een medium dat drie van de zeven beschikbare Tegels wint, dat was nog nooit vertoond. Dus het was een blije maandagavond.

Willem Feenstra krijgt de Tegel uitgereikt voor zijn verhaal over matchfixing.Beeld anp

Bed, bad en brood

In het nieuws was het de week van bed, bad en brood. Spannend theater achter de ramen van het Torentje, maar waarom opeens die nachtelijke sessies? Dat legt onze politieke redacteur Ariejan Korteweg hier uit.

In het Volkskrantcommentaar stelden wij ons pragmatisch op: bij asielopvang horen mensen die uiteindelijk niet worden toegelaten (VVD), maar ook die moet je humaan behandelen (PvdA). Is het nu zo moeilijk die twee zaken te verenigen?

Cartoonist Bas van der Schot deed alvast een voorstel voor een compromisformulering:

(Tekst gaat verder onder de illustratie)

Bed, bad en brood
Beeld De Volkskrant

Bootvluchtelingen

Intussen waren er deze week afschuwelijke nieuwe berichten over het grote verdrinken van bootvluchtelingen dat met de lente weer is begonnen. Arnon Grunberg schreef een harde voetnoot over ons wegkijken op de voorpagina: 'Smaakt boven de miljoen lijken de zalm minder? Nee'. Maar dat kan ons overlevingsinstinct zijn, schrijft Grunberg.

Iemand die niet kon wegkijken was de Kroatische kapitein Zeljko Vukovic, die zijn vreselijke verhaal vertelde aan onze buitenlandstagiair David Oranje. Mensensmokkelaars lieten opzettelijk een boot vol vluchtelingen kapseizen zodat hij de opvarenden moest redden. Velen verdronken, ook moeders met kinderen: 'Ik moest kiezen. Als ik daarvoor naar de hel ga, het zij zo.'

We moeten er iets aan doen, maar dat is heel moeilijk. Buitenlandredacteur Ben van Raaij verkent in deze analyse de mogelijkheden.

Bootvluchtelingen
Beeld afp

Doorstroom onderwijs stokt

Op donderdag brachten we op pagina 3 prominent het nieuws dat de doorstroom in het onderwijs stokt. Waarom? Omdat dit heel belangrijk is voor Nederland: de stapel- en doorstroommogelijkheid op de middelbare school is vanouds een formidabele sociale ladder geweest in Nederland, zoals die twee portretjes bij het artikel bewijzen.

Het is slecht dat ons huidige systeem dat niet bevordert maar ontmoedigt. Kijk maar naar dit interessante artikel in ons zaterdagkatern Vonk, waar bioloog en wetenschapsjournalist Hidde Boersma de gevolgen schetst van minder sociale mobiliteit: hoogopgeleid trouwt met hoogopgeleid, en de dubbeltjes blijven dubbeltjes.

Doorstroom onderwijs stokt
Beeld De Volkskrant

Fotocollectie

Als uitsmijter een van die fijne collecties die onze fotoredacteur Frank Schallmaier samenstelt uit het gigantische foto-aanbod dat hij elke dag voorbij ziet komen. Ik mag er zelf altijd het intro bij schrijven. Deze week waren het auto's die in een zwembad zijn terecht gekomen.

Fotocollectie
Beeld De Volkskrant