Direct naar artikelinhoud
President Trump

Honderd dagen Trump: meerderheid ontevreden maar hij zou Clinton weer verslaan

President Trump wacht in het Witte Huis op de Italiaanse premier.<br />

Donald Trump is zaterdag honderd dagen president en de critici staan al klaar om hem om de oren te slaan dat hij zo weinig heeft bereikt. Een meerderheid van de Amerikanen oordeelt inderdaad negatief over zijn presidentschap, zo blijkt uit twee nieuwe peilingen. Maar Trumps aanhangers staan nog steeds massaal achter hem. Sterker nog, hij zou Hillary Clinton nu opnieuw verslaan.

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zo blijkt uit een peiling van The Washington Post, zou Trump opnieuw aan het langste eind trekken: 43 procent, tegen 40 procent voor Clinton.

En dat na bijna honderd dagen vol hectiek, nederlagen in het Congres en in de rechtszaal, commotie over benoemingen, het vertrek van zijn nationale veiligheidsadviseur en de ophef over mogelijke Russische connecties. "Een belachelijk criterium", zo noemde Trump in het weekeinde de politieke traditie sinds Franklin Delano Roosevelt om presidenten na honderd dagen de maat te nemen.

Hiermee gaf Trump de aftrap voor het offensief van het Witte Huis om deze dagen te benadrukken dat zijn start beslist niet mislukt is. Dat de miljardair niet is verworden tot een president die alleen per presidentieel besluit regeert - 25 executive orders heeft hij inmiddels uitgevaardigd - en qua nieuwe wetgeving helemaal niets heeft bereikt.

'Een belachelijk criterium'
Trump over de grens van honderd dagen

"Het is ongelooflijk wat hij tot nu toe heeft kunnen doen", aldus Witte Huis-woordvoerder Spicer maandag over Trumps eerste honderd dagen. Lees: we wisten onder andere een rechter in het Hooggerechtshof te benoemen, een vrijhandelsverdrag de nek om te draaien (TPP) en Obama's veel te progressieve klimaatmaatregelen konden in de prullenbak worden gegooid. Duizenden banen konden verder worden behouden doordat fabrieken niet naar het buitenland verhuisden. Dankzij druk en de interventie van de president.

Trump reageerde als vanouds op de twee nieuwe peilingen die bevestigen wat andere al maanden aangeven: dat hij de impopulairste president is in zijn beginperiode sinds de jaren vijftig. Maar liefst 53 procent van de Amerikanen is ontevreden over Trumps presidentschap tot nu toe, zo blijkt uit de peiling van de Washington Post. Slechts 42 procent vindt dat hij het goed doet. De laatste die zo slecht scoorde in zijn eerste honderd dagen was de echtgenoot van de vrouw die hij versloeg: Bill Clinton in 1992.

De laatste die zo slecht scoorde in zijn eerste honderd dagen was de echtgenoot van de vrouw die Trump versloeg: Bill Clinton in 1992

Dankbaar

"Hoewel ze deels positief nieuws bevatten, zaten twee peilingen van gisteren er in de verkiezingen volledig naast", twitterde de president over onder andere de peiling van The Washington Post. Om direct de bevinding dat Clinton nu opnieuw het onderspit zou delven, ondanks zijn slechte rapportcijfers, dankbaar te omarmen. De president triomfantelijk: "Ik zou Hillary opnieuw verslaan".

Pikant is dat Trump haar nu niet alleen in het Electoral College zou verslaan, maar met 43 procent ook de meeste stemmen zou krijgen. Hiermee kan de miljardair de verkiezingen, waarin Clinton bijna drie miljoen stemmen meer kreeg, eindelijk achter zich proberen te laten. Dat de Democraat aanzienlijk meer stemmen dan hem kreeg, zit Trump al sinds november flink dwars.

Trump bezoekt het bedrijf Snap-on Tools in Kenosha, Wisconsin. Vlak hiervoor tekende hij zijn 'Buy American, Hire American'-presidentiële besluit dat het kopen van Amerikaanse goederen moet bevorderen. Zo'n 73 procent van de Amerikanen steunt zijn politiek om banen in de VS te behouden.

De Republikein dankt zijn goede score aan het feit dat zijn aanhangers hem niet in de steek laten, ondanks het vele negatieve nieuws. Zo'n 96 procent van zijn kiezers zegt opnieuw op hem te stemmen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Slechts 2 procent heeft spijt van zijn stem. Maar liefst 94 procent zegt dat Trump zijn werk goed doet. Onder Republikeinse kiezers kan de president dus niet stuk, wat hij ook doet of besluit. Ter vergelijking: 'slechts' 85 procent van Clintons kiezers zou nu weer op haar stemmen. Een deel zou overlopen en voor een kandidaat van een derde partij stemmen of helemaal niet naar de stembus gaan.

Sterke leider

Ook als het gaat om de aanpak van Syrië, Noord-Korea en het behoud van banen in de VS, zo blijkt uit de Washington Post-peiling, scoort Trump opvallend goed. Maar liefst zeven op de tien Amerikanen steunen hem in het opvoeren van de druk op bedrijven om fabrieken niet naar het buitenland te verhuizen. Een meerderheid vindt hem ook een sterke leider, al scoorden president Obama en George W. Bush op dit punt veel hoger.

Ook op het punt van de economie doet Trump het goed: meer Amerikanen vinden dat het goed gaat met de economie. "Ik geef hem een ruime voldoende", aldus gouverneur Chris Christie van New Jersey, die Trump in de campagne bijstond als adviseur. Christie ziet de benoeming van Neil Gorsuch tot lid van het Hooggerechtshof als belangrijkste prestatie van Trump. Slechts weinig presidenten is zo'n belangrijke benoeming gelukt in de eerste honderd dagen. Christie: "Deze benoeming zal zijn presidentschap overleven, hoe lang Trump ook president is."

Tijdens een bezoek van de New England Patriots aan het Witte Huis krijgt president Trump een helm aangeboden van de ploeg die de Super Bowl won. De miljardair blijft onverminderd populair onder zijn aanhangers.

Maar verder zijn het verontrustende cijfers voor de president. De meeste Amerikanen vinden dat hij niet veel heeft bereikt tot nu toe, dat hij niet goed aanvoelt wat hun zorgen zijn en dat hij niet het juiste beoordelingsvermogen, temperament en persoonlijkheid heeft die een president moet hebben. Slechts een minderheid vindt hem eerlijk en te vertrouwen. Ook Trumps bezuinigingen worden niet gesteund. "Ik geef hem een zware onvoldoende", aldus de Democratische senator Elizabeth Warren. "In plaats van te doen wat hij de werkende Amerikanen had beloofd, heeft hij ze volop in de maag geraakt."