Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingencrisis

Rapport EU: gruwelijke kindermishandeling in onveilige vluchtelingenkampen

Kinderen in een vluchtelingenkamp in Griekenland.

In de armzalige vluchtelingenkampen in Italië en Griekenland is er een gebrek aan voedsel, medische en veiligheidsvoorzieningen. 23.000 niet-begeleide minderjarigen riskeren er misbruiken. De EU waarschuwt in een nieuw rapport dat er dringend actie nodig is om hen te helpen.

Paus Franciscus vergeleek de Griekse opvangcentra afgelopen weekend al met concentratiekampen. Ver zat hij er niet naast, zo valt af te leiden uit het nieuwe rapport van de Europese Rekenkamer. In de Griekse en Italiaanse 'hotspots' hebben de centra te kampen met een gebrek aan water, voeding, dekens, veiligheidsmaatregelen en medische voorzieningen.

Het rapport wijst verder op een massale seksuele uitbuiting van de aanwezige kinderen in de centra. "Veel niet-begeleide minderjarigen worden er lange periodes vastgehouden in ongepaste omstandigheden, hoewel wettelijk bepaald is dat ze prioriteit moeten krijgen", luidt het. 

Rampzalig

Hun situatie in de vluchtelingenkampen is rampzalig, aldus nog het rapport. Veel kinderen slapen in openlucht of in niet afgesloten faciliteiten voor volwassenen, zonder beveiliging, en onder constante dreiging van geweld. 

Hoofdauteur van de studie Hans Gustaf Wessberg zegt dat de huisvesting en opvang van niet-begeleide minderjarigen niet voldoet aan de internationale standaarden. "Dit moet hoogdringend aangepakt worden", klinkt het. Het rapport pleit daartoe voor de aanstelling van een verantwoordelijke voor kinderbescherming in elk kamp.

Veel kinderen slapen in openlucht, zonder beveiliging, en onder constante dreiging van geweld

Nieuwe golf

Vluchtelingenkinderen reizen vaak alleen, omdat hun ouders de moeilijke reis naar Europa slechts voor één familielid kunnen betalen. In de Griekse hotspots komt bijna 90 procent van de 2.500 kinderen uit Syrië, Afghanistan en Irak. In de Italiaanse kampen verblijven minstens 20.500 Afrikaanse kinderen.

De Europese lidstaten beloofden ongeveer 35.000 migranten uit Italiaanse kampen te zullen overnemen, maar volgens de onderzoekers zijn er tot september slechts 1.200 verplaatsingen gebeurd. Geen daarvan waren onbegeleide minderjarigen. Bovendien wordt er vanaf juni een nieuwe vluchtelingengolf verwacht.

Voorzitter Claude Moraes van de Raad voor Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU noemt het rapport een "alarmbel" die geluid wordt over het falen van de lidstaten. "De grote hoeveelheid kindermisbruiken en verkrachtingen is afschuwelijk", zegt hij. "Als de EU enige waardigheid wil hebben, moet ze voor deze onbegeleide minderjarigen zorgen."

'Als de EU enige waardigheid wil hebben, moet ze voor deze onbegeleide minderjarigen zorgen'
Claude Moraes, Raad voor Justitie en Binnenlandse Zaken