© bfs

Schade aan 50 schilderijen in depot door ingestorte goot

Een kapotte goot heeft er voor gezorgd dat vijftig schilderijen uit het depot van het SteM waterschade hebben opgelopen. Het museum blijft tot zondag dicht.

bfs

De hevige stortbuien hebben ook de gebouwen van de Stedelijke Musea in Zwijgershoek niet gespaard. Een goot op het dak boven het kunstdepot begaf het rond 14.15 uur onder de druk van het water. Het gevolg was dat het water plots als een echte waterval naar beneden kwam. “De breuk vond plaats boven ons gesloten depot”, vertelt conservator Ward Bohé. “We waren net bezig met een controleronde toen we plots hoorden dat het water er met bakken naar beneden kwam. De goot die het had begeven, bleek vlak boven één van de twee boxen met daarin onze schilderijenreserve te hangen. Die kunstwerken kregen dan ook de volle lading. We hebben meteen alle rasters opzijgeschoven en de werken in veiligheid gebracht. Een deel was ingepakt in plastic, maar niet alles. Alle schilderijen werden geëvacueerd naar de permanente tentoonstellingszaal van het SteM.”

In totaal ging het om 150 schilderijen. Daarvan liepen er vijftig waterschade op. “Een vijftiental zijn er erg aan toe”, zegt Bohé. “Het is nu onze opdracht om deze werken zo snel mogelijk uit zichzelf te laten drogen. Verwarmen is uit den boze omdat er dan schimmelvorming kan ontstaan. Alle binnendeuren staan nu open en de airco is ingesteld op een 15 à 16 graden. Vandaag wordt er ook nog een bouwdroger geplaatst. Alles wat ingepakt was, hebben we uitgepakt en met doeken voorzichtig gedept. Dat was het enige dat we voorlopig konden doen. Gelukkig bleef de schade aan de rest van de kunstwerken in het depot al bij al beperkt. Dat kwam ook omdat de meeste voorwerpen op 15 centimeter boven de grond werden geplaatst.”

Gedekt door verzekering

Door de geleden waterschade blijft het SteM noodgedwongen nog tot en met zondag gesloten. De tentoonstellingen van Marcel Maeyer, Japanse kunst en de proefwerken van de studenten van de Berkenboomschool blijven wel toegankelijk.

De kunstcollecties in de Salons, het Mercatormuseum en het Huis Janssens bleven allemaal gespaard van waterellende. De schade aan de schilderijreserve in het SteM wordt gedekt door een verzekering. “Het eerste dat we nu gaan doen, is een dossier indienen voor de heraanleg van de goten boven onze depots”, zegt Bohé. “Wat er maandag is gebeurd, is het ergste dat je als conservator kan meemaken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER