Direct naar artikelinhoud

Jongste overstromingen worden mogelijk als ramp erkend

Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat onderzoeken of gemeenten die de voorbije dagen te kampen hebben gehad met overvloedige regenval in aanmerking komen voor een erkenning als ramp. Sinds de zesde staatshervorming is dat een Vlaamse bevoegdheid.

Bourgeois contacteert het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Die moeten vaststellen of de regenval al dan niet uitzonderlijk was. Het moet dan gaan om 30 liter per vierkante meter in een uur tijd of 60 liter per vierkante meter in 24 uur tijd. De getroffen gemeenten die denken in aanmerking te komen kunnen een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds.

"Heel uitzonderlijk"

Er is de afgelopen uren extreem veel regen gevallen in Vlaanderen. In het West-Vlaamse Roeselare en het Oost-Vlaamse Stekene werd op 12 uur tijd 85 liter neerslag per vierkante meter gemeten. Dat is een situatie die volgens de statistieken van de KU Leuven en het KMI maar één keer om de 150 jaar voorkomt. Ter vergelijking: gemiddeld valt op een maand tijd 60 liter per vierkante meter.

"De laatste jaren komt het wel steeds vaker voor dat er zeer veel neerslag valt", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). "Maar dit is toch heel uitzonderlijk. Om een idee te geven: de afgelopen 24 uur is in tien van de 52 pluviografen van de VMM in Vlaanderen meer dan 60 millimeter neerslag gevallen."

"We hebben nog geluk dat er een droge periode aan voorafgegaan is, waardoor de wachtbekkens leeg stonden en de grond niet verzadigd was", klinkt het nog.

De afgelopen 24 uur is in 10 van de 52 pluviografen van de VMM in Vlaanderen meer dan 60 millimeter neerslag gevallen
Katrien Smet

"Blijven waakzaam"

Doordat het zo goed als opgehouden is met regenen en er ook voor de komende uren weinig tot geen regen meer wordt voorspeld, zal de toestand positief evolueren, zo meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dinsdagmiddag. "We blijven evenwel waakzaam", zegt woordvoerster Katrien Smet. In sommige waterlopen zakt het peil nog niet, maar het stijgt ook niet. "Dat het waterpeil nog niet zakt, kan onder meer liggen aan het feit dat de wachtbekkens leeggemaakt worden", aldus Smet.

"Sommige straten in Vlaanderen hebben wel nog te maken met wateroverlast vanwege uit hun oevers getreden waterlopen, maar die situatie zou langzaamaan moeten oplossen", klinkt het nog.

Wie de actuele toestand van de rivieren en beken in Vlaanderen wil nagaan, kan terecht op waterinfo.be.