Gilbert en aangeslagen Lotto-Soudal woensdag van start in Ronde van Luxemburg

© BELGA

Woensdag gaat de Ronde van Luxemburg van start. Een vijfdaagse rittenkoers Europe Tour-rittenkoers. Ook Lotto-Soudal, nog steeds zwaar aangeslagen door het ongeval van ploegmakker Stig Broeckx, neemt deel.

Het parcours

Er wordt woensdagavond om 19u00 afgetrapt met een proloog over 2,9 kilometer in het stadscentrum van de hoofdstad van Luxemburg. Daags nadien gaat het van daaruit naar Hesperange. De eerste helling van de dag volgt na 59 kilometer in Consdorf. Na 115 kilometer bereikt men de aankomstzone in Hesperange waar nog eens drie plaatselijke ronden van elk 18,5 kilometer dienen te worden afgewerkt en waarin de beklimming van de Syren is opgenomen.

Vrijdag staat Rosport, aan de Duitse grens, garant voor de startsite. De aankomst te Schifflange is bergop met een helling van 12,8 %. De kans dat het hier tot een massasprint komt, is dus onbestaande. De voorlaatste etappe gaat tussen Eschweiler en Differdange. Een rit die doorspekt is met vier hellingen waaronder driemaal de Col de l’Europe aan de aankomstzone.

De langste etappe, met zijn 178,2 kilometer, volgt op de slotdag. Op de Pebeierbierg met een stijgingspercentage van 9,05 % kennen we na vijf plaatselijke omlopen van elk 5,5 kilometer in de straten van de hoofdstad meteen de opvolger van de Duitser Linus Gerdemann. Hij haalde het vorig jaar met acht seconden voorsprong op de Nederlander Marc de Maar.

Rittenschema

Proloog: Woensdag 1 juni: Luxembourg – Luxembourg (2,8 km)

Rit 1: Donderdag 2 juni: Luxembourg – Hesperange (170,6 km)

Rit 2: Vrijdag 3 juni: Rosport – Schifflange (162,8 km)

Rit 3: Zaterdag 4 juni: Eschweiler – Differdange (177,4 km)

Rit 4: Zondag 5 juni: Mersch – Luxembourg (178,2 km)

“De vorige jaren is gebleken dat de Ronde van Luxemburg de ploeg goed ligt, dit jaar heeft de organisatie het parcours wel lastiger gemaakt”, analyseert Lotto-Soudal-ploegleider Mario Aerts. “De proloog is dezelfde als de vorige jaren en dat parcours is heel technisch met eerst een moeilijke afdaling en dan een kasseiklim naar de finish. In de eerste rit is een massasprint waarschijnlijk, maar daarna zijn de etappes zwaarder. De tweede en derde rit eindigen met een klimmetje, maar een sprint van een uitgedunde groep mag niet uitgesloten worden. In de slotetappe ligt er een pittige klim in de lokale ronde. Vorig jaar werd de rit nog gewonnen door Sean De Bie, maar toen lag de finish niet bovenop de klim, maar een kilometer verder. Ook André Greipel heeft die rit al gewonnen in 2014 als overblijver van een lange vlucht.”

Gilbert voor het eerst van start

Philippe Gilbert hervat in deze Ronde van Luxemburg de competitie na het incident op training vorige maand waarbij hij een vinger brak. Het is trouwens de eerste keer dat de BMC-renner deelneemt aan deze rittenkoers. Gilbert krijgt er onder meer Dylan Teuns, Loïc Vliegen en de Luxemburger Jean-Pierre Drucker mee als teamgenoten.

De deelnemende ploegen

WorldTeams: Lotto-Soudal (Bel), IamCycling (Zwi), BMC (VSt), Orica-GreenEdge (Aus), Tinkoff (Rus)

Professioneel continentale ploegen: Topsport Vlaanderen-Baloise (Bel), Wanty-Groupe Gobert (Bel), Cofidis (Fra), Roompot-Oranje Peloton (Ned), Fortuneo-Vital Concept (Fra), One Pro Cycling (GBr), Stölting SG (Dui)

Continentale teams: Wallonie-Bruxelles (Bel), Leopard Pro Cycling (Lux), Team Differdange (Lux)

Lotto-Soudal met Stig Broeckx in gedachten

“De hele ploeg is zeer aangeslagen door wat er met Stig Broeckx gebeurd is en we willen dit samen verwerken”, aldus sportdirecteur Mario Aerts. “Het is belangrijk om er voor elkaar te zijn op dit moment. Onze gedachten zijn bij Stig, die nu een zware strijd levert. Prestaties doen er niet toe deze week.”

Ploegmakker Sander Armée probeert in de Ronde van Luxemburg zijn gedachten te verzetten. “Dit is een verschrikkelijke situatie, we staan machteloos en kunnen niets doen, enkel hopen dat het goedkomt. . Dit treft ons allemaal heel diep. Als renners zijn we niet enkel collega’s, dat gaat veel verder aangezien we zoveel tijd samen doorbrengen. Zo is Stig, toen hij bij de ploeg kwam, een tijd mijn kamergenoot geweest. Deze situatie zal deze week ongetwijfeld een invloed hebben, maar ik vind het de juiste beslissing om te koersen, zo kunnen we als ploeg steun vinden bij elkaar.”

De laatste tien winnaars:

2015: Linus Gerdemann (Dui)

2014: Matti Breschel (Den)

2013: Paul Martens (Dui)

2012: Jakob Fuglsang (Zwi)

2011: Linus Gerdemann (Dui)

2010: Matteo Carrara (Ita)

2009: Fränk Schleck (Lux)

2008: Joost Puthuma (Ned)

2007: Grégory Rast (Zwi)

2006: Christian Van de Velde (VSt)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen