© AP

Voormalige miss Turkije veroordeeld wegens beledigen Erdogan

Een voormalige miss Turkije is dinsdag tot veertien maanden cel met uitstel veroordeeld wegens belediging van het staatshoofd Recep Tayyip Erdogan. Merve Buyuksarac, 10 jaar geleden uitgeroepen tot Turkije's mooiste, had op Instagram een gedicht gedeeld dat “beledigend” is voor de conservatief-islamitische president.

Het gerecht wreef de inmiddels 27-jarige schoonheid aan, een versie van de Turkse nationale hymne te hebben gepubliceerd met een tekst die niet door de beugel kan. Zij deed dat in 2014, en toen was Erdogan nog geen president, maar premier.

Buyuksarac was voor die kwestie in januari 2015 reeds kortstondig opgepakt. Zij gaf toen toe een deel van een tekst uit een satirisch weekblad op het internet te hebben gedeeld, maar daarmee wou zij Erdogan “niet beledigen”.

Bijna 2.000 processen

Sinds Erdogan zich in augustus 2014 wist te verzekeren van het presidentiële pluche, regent het processen tegen Turken en niet-Turken die op het blijkbaar korte lontje van Erdogan hebben getrapt. Dat aantal is opgelopen tot bijna 2.000. Geviseerd worden behalve kunstenaars en journalisten ook “gewone” mensen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER