"Proces gaat over doodslag, niet over wanneer ik Hells Angel werd"

Bij de start van de zesde procesdag van Hells Angel Ali I. heeft hij erop gewezen dat het proces wat hem betreft niet gaat over zijn lidmaatschap bij de motorbende. Ali I. staat terecht voor drievoudige doodslag op twee leden van de rivaliserende Outlaws en een sympathisant. Kort na hun dood werd hij volwaardig Hells Angel.
Foto Kurt bvba

Meester Paul Engelen, die de burgerlijke belangen behartigt van de ouders van slachtoffer Michael Gerekens, stelde Ali I. enkele vragen over Ali's lidmaatschap bij de motorbende. Die antwoordde heel kordaat en geïrriteerd dat het proces gaat over doodslag en niet over wanneer hij zijn "colors" kreeg om als "full member" van de Hells Angels door het leven te gaan.

Volgens de beschuldigde worden de Hells Angels geviseerd. Zo reageerde hij op de vraag van voorzitter Sterkens welke gradatie Ali I. nu had binnen de motorclub.

"We hebben in België met acht man onze "colors" gekregen. In Nederland waren het zelfs 151 personen. Daar gaat het niet om, maar over doodslag. Ik moet mijzelf beschermen. Ik heb hierna nog een leven. Ik ga me niet zomaar openstellen, zodat ik achteraf een schietschijf word. Begrijpt u mij?", aldus Ali.

Drie mannen gedood en gedumpt

Outlaws "full member" Freddy Put, "hangaround "Jef Banken en "sympathisant" Michael Gerekens werden op 20 mei 2011 doodgeschoten tijdens de openingsreceptie van bandencentrale Burnout in Maasmechelen. Uitbater Carlo D. had banden met de Hells Angels.

Hun doorzeefde lichamen werden in de wagen van Put gedumpt in het kanaal Zuid-Willemsvaart in Eisden-Dorp. Ali I. pleit onschuldig omtrent de doodslag. Hij geeft wel toe dat hij de lichamen van de slachtoffers dumpte, en noemt dat zelf "een stommiteit". Ongeveer een week later kreeg Ali I. zijn "colors", en werd hij volwaardig lid van motorbende Hells Angels.

"Houd het bij de feiten, meester"

Op de plaats waar de wagen van Put werd gedumpt, werden zeven patronen en de veer van een lader op het jaagpad aangetroffen. Meester Engelen wilde van Ali I. weten hoe die patronen daar terecht waren gekomen.

"Misschien zijn ze uit de wagen gevallen. Of misschien zijn ze door iemand anders daar achtergelaten, toen ik al weg was. Ik antwoord niet op veronderstellingen. Ik wil niet onnozel klinken, maar ik heb dit allemaal eens uitgelegd", aldus een geïrriteerde Ali.

"Heeft hij misschien de patronen en lader daar achtergelaten om te laten uitschijnen dat de schietpartij aan het kanaal plaatsvond?", vroeg advocaat Engelen. Ali I. herhaalde dat hij al bijna 4 jaar onschuldig in hechtenis zit. "Houd het bij de feiten, meester", sneerde Ali.

Meest gelezen