© Margo Tilborghs

Dennenboom valt op bovenleiding van lijn 12 in Essen

Een boom die op de bovenleiding van spoor 12 viel tussen de stations Wildert en Essen, stuurde het treinverkeer dinsdag in de war.

Margo Tilborghs

“Om 14.29u kregen we een oproep binnen dat er een grote dennenboom was omgevallen en terecht was gekomen op de bovenleiding van spoorlijn 12, ter hoogte van de Wildertse Duintjes”, zegt Leo Buermans, brandweercommandant in Essen.

“We stonden net klaar voor een interventie in Horendonk. Dat maakt dat we zes minuten later al ter plaatse waren met drie brandweerwagens. Het was nog even wachten op de mensen van Infrabel. Zij moesten ervoor zorgen dat de stroom tijdelijk werd uitgeschakeld. Pas dan konden we de boom verwijderen.”

De boom versperde beide sporen, waardoor het treinverkeer tussen Kalmthout en Essen was onderbroken. Reizigers konden tussen Essen en Kapellen gebruikmaken van een vervangende busdienst.

“De boom was door de felle rukwinden tegen de bovenste glasvezelkabels gevallen”, zegt Paul Goyvaerts van de permanentiedienst algemeen toezicht van Infrabel. “Wanneer zo’n boom op de leiding hangt, krijgen zowel de bestuurder als onze centrale een alarmoproep. De treinbestuurder zag dat de leiding flink was doorgezakt en heeft de trein tot stilstand gebracht. Onze permanentiedienst gaat dan onmiddellijk ter plaatse poolshoogte nemen. Het spreekt vanzelf dat de treinreizigers om veiligheidsredenen de trein niet mochten verlaten.”

“Ook al is het treinverkeer op lijn 12 Antwerpen-Roosendaal ‘maar’ een uur onderbroken geweest, de impact is toch redelijk groot. Zo had dit gevolgen voor de Thalys en de Beneluxtreinen”, zegt Goyvaerts. “Ook de verbinding naar Brussel lag tijdelijk lam, evenals de IC-verbinding en de lokale verbinding naar Roosendaal.”

Rond 15.45u was het spoor in beide richtingen weer vrijgemaakt en konden de treinen opnieuw rijden. Het incident had gevolgen voor de avondspits. Dat meldde de spoorwegmaatschappij NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER