Luikse bakkersknecht brein achter ‘hackerscollectief’

De hacker verschool zich bij de rechtbank achter een masker © Photo News

Het proces tegen Downsec Belgium zorgt voor een anticlimax van formaat. De ‘woordvoerder’ van het hackerscollectief blijkt eigenlijk het enige lid te zijn geweest

Dominique Deckmyn

Maar liefst 1.033 cyberaanvallen zou Downsec Belgium volgens de openbaar aanklager hebben uitgevoerd, tussen mei 2015 en januari 2017. De doelwitten waren niet van de minste: onder meer de websites van de Belgische Senaat, de Waalse overheid, Belgocontrol, de N-VA en het Belgisch leger werden getroffen met zogenaamde ‘DDOS-aanvallen’ (Distributed Denial of Service), waardoor ze tijdelijk onbereikbaar waren.

Daar moest wel een grote, gesofisticeerde hackerorganisatie achter zitten, dacht men. Maar die jacht is geëindigd in Luik, in het armtierige appartementje van een bakkersknecht van achter in de 20.‘Downsec is hij en hij alleen’, zei de openbaar aanklager. Al waren op sommige momenten toch duidelijk ook anderen betrokken, onder wie enkele minderjarigen.

AnonKiller zou gebruikgemaakt hebben van hackdiensten aangeboden door sommige sites. Daarvoor moest hij maar 3 euro betalen. Hij heeft ook amper moeite gedaan om zijn sporen te verbergen. Via de vele online uithangborden van Downsec – website, Twitter, Facebook, Youtube – kwamen de politiediensten bij een telefoonnummer dat geregistreerd was op zijn Luikse adres. .

Op die computers zouden sporen van alle aanvallen zijn teruggevonden en ook chatgesprekken waarin hij prat ging op zijn prestaties. Hij chatte alleen met meisjes. ‘Hij zoekt erkenning, tegen elke prijs’, besloot de aanklager, die meteen de politieke motieven van tafel veegde.

Dat vele aanvallen onopgemerkt voorbijgingen komt door het vroege tijdstip ervan, soms om 4 uur ’s ochtends. Dat zou te maken hebben met de onregelmatige werkuren van AnonKiller in een bakkerij.

De openbaar aanklager vordert 30 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel, op voorwaarde dat de beklaagde ver blijft van alle computers en geen verdere inbreuken begaat. De uitspraak volgt op 17 juni.