Trump doekt twee adviesraden op na het massaal opstappen van ceo’s

© Photo News

Sinds begin deze week waren Donald Trumps 'Strategy and Policy Forum' en 'Manufacturing Council' maar liefst vijf ceo's armer. De president deelt nu mee dat hij de adviesraden opdoekt.

mg

President Trump kwam in het weekend onder vuur te liggen omdat hij het extreemrechtse geweld in Charlottessville toeschreef aan ‘veel’ factoren en gezindheden. Maandag veroordeelde hij dan toch het ‘racistisch geweld’ van Charlottesville, waarbij één dode viel, en haalde hij ook uit naar ‘blanke supremacisten, de Ku klux Klan en neonazi’s’.

Door zijn laattijdige reactie stapten veel ceo’s op uit de adviesraden. Trump laat nu weten dat hij ze opdoekt.

Maandag stapten twee bedrijfsleiders uit Trumps adviesraad. Kenneth Frazier, ceo van farmareus Merck, tweette dat ‘Amerikaanse leiders onze fundamentele waarden moeten eren, door manifestaties van haat, onverdraagzaamheid en elke claim van suprematie te verwerpen, die ingaan tegen het Amerikaanse ideaal van gelijkheid tussen alle mensen’.

Kevin Plank, de topman van het sportmerk Under Armour, stelde dan weer dat ‘Under Armour aan innovatie en sport doet, niet aan politiek’. De topman van het sportmerk zal zich naar eigen zeggen blijven inzetten om te ‘inspireren en verenigingen door de kracht van sport’.

Dinsdag stapte een derde topman op. ‘Ik ben opgestapt [uit de adviesraad] omdat ik vooruitgang wil boeken, terwijl velen in Washington het belangrijker lijken te vinden om de mensen die niet met hen akkoord gaan aan te vallen’, aldus schreeft de ceo van het technologiebedrijf Brian Krzanich. ‘We zouden diegenen die opkomen voor gelijkheid en andere dierbare Amerikaanse waarden moeten eren, en niet aanvallen.’

 'President moet duidelijker zijn'

De laatste twee ceo's die opstapten uit de adviesraden waren Inge Thulin van 3M en Denise Morrison van Campbell Soup CO.

'Racisme en moord zijn verwerpelijk en niet gelijk aan andere zaken die zich voordeden in Charlottesville', zei Denise Morrison. 'De president zou hierover, nog steeds, duidelijker moeten zijn.'

Thulin werd in januari lid van de raad om ‘te pleiten voor beleid dat gelijkloopt met onze waarden en om investeringen aan te moedigen voor een sterker Amerika. Na lang beraad denk ik niet dat deze adviesraad mij nog in staat stelt dat te doen’, tweette de ceo. 
Thuling sprak niet rechtstreeks over president Trump, maar schreef dat hij ‘zal blijven vechten voor een duurzame, diverse en inclusieve omgeving.

'Nood aan echt leiderschap, te beginnen met president'

© Photo News

De Britse premier Theresa May heeft, zonder hem bij naam te noemen, hard uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. Ze sluit zich daardoor aan bij het groeiende aantal mensen dat misnoegd is door 's mans lauwe reactie op de incidenten rond de extreemrechtse betoging in Charlottesville.

Trump verklaarde gisteren dat zowel de neonazi’s als de linkse tegenbetogers schuld hebben aan het geweld in Charlottesville, Virginia afgelopen zaterdag. Tot een expliciete veroordeling van de extreemrechtse betogers kwam het echter niet.

De Britse premier Theresa May zei woensdag op Sky News dat ze geen gelijkenissen ziet tussen fascisten en hun tegenstanders. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen met een machtspositie extreemrechtse standpunten veroordeelt gelijk wanneer ze opduiken.’

Ook Labour-leider Jeremy Corbyn vindt dat elke president blanke nationalisten zou moeten veroordelen. ‘Ik hoop dat president Trump zal erkennen dat hij president is van de Verenigde Staten. En van alle mensen in de Verenigde Staten’, aldus Corbyn.

'Nood aan echt leiderschap'

De kritiek komt evenwel ook uit de VS zelfs, en ook uit Trumps partij. Zo heeft voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan zich gedistantieerd van Trump. 'We moeten duidelijk zijn. Blanke suprematie is verwerpelijk. Dit fanatisme gaat in tegen alles waarvoor dit land staat. Er mag geen morele ambiguïteit zijn.' Wat later schreven de twee voormalige presidenten Bush ook een brief die weinig aan de verbeelding overlaat.

Ook Terry McAuliffe, de gouverneur van Virginia (waar Charlottesville ligt, red.), haalde woensdag fors uit naar Trump. 'We hebben nood aan echt leiderschap, te beginnen met de president', klonk het in een persmededeling. De gouverneur zegt dat zijn 'gemeenschap en natie nog bekomen van een van de zwaarste uitbarstingen van haat en geweld die we hebben recent hebben ervaren'. Volgens McAuliffe is tijd dat Trump het voorbeeld van leiders in de rest van het land volgt en 'deze mensen en hun daden zonder twijfel of verpinken' veroordeelt.