Na de zware brand in appartementsblok: “Bewoners knuffelen ons uit dankbaarheid”

© ptb

© ptb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De omvang van de schade na de uitslaande brand aan het appartementsgebouw De Sterre werd gisteren duidelijk. Naast materiële schade betreuren enkele bewoners ook het overlijden van huisdieren. Een grote solidariteitsbeweging kwam op gang om te helpen waar mogelijk.

Thijs Pattyn en Tommy Huyghebaert

LEES OOK: Grote brand in appartementsgebouw in Ieper: “Plots zagen we vlammen bij de buren”

Kort na de brand lanceerde poetsvrouw Kathy Crombrugge (45) de Facebookgroep ‘appartementsgebouw De Sterre’ om hulp en schenkingen te coördineren. De groep telt intussen al 1.700 leden. “Veel mensen zijn alles kwijt”, vertelt ze. “We kregen al honderden schoenen, kledingstukken, toiletgerei, speelgoed, kussens, dekens en huishoudgerei in parochiezaal Familiekring. Het bedrijf McBride brengt een 50-tal pakketten met zeep en ander toiletgerief. Bewoners pakken ons vast en geven een knuffel uit dankbaarheid. Dat geeft enorm veel voldoening. Momenteel zoeken we nog mannenkleding, ondergoed en een plaats om meubilair te stockeren.”

Dode huisdieren

Naast materiële schade betreuren enkele bewoners ook het overlijden van huisdieren. “Onze hond werd dinsdagavond nog gered, maar de kat overleefde de brand niet”, zegt Katie Buseyne (47), die in een dakappartement in het midden van het gebouw woont. “Ons 7-jarig zoontje Mathis is blij dat we schildpad Gucci levend en wel terugvonden toen we gisterennamiddag enkele spullen uit het gebouw mochten halen. Het water van zijn aquarium is troebel door de rook en heel onze inboedel is zwart. We kunnen voorlopig nog terecht bij familie.”

Een vijftal andere bewoners werden de afgelopen twee nachten opgevangen in klooster Franciscushuyze. Volgens waarnemend burgemeester Jef Verschoore (CD&V/N-VA) kan ongeveer de helft van de 37 appartementen op papier snel opnieuw bewoond worden. “Het gaat om de linkervleugel, die het minst getroffen is. In de rechtervleugel is de schade enorm. Daar kunnen de zes gezinnen in de eerste maanden niet intrekken. Voordat de opkuis en de renovatie begint, moeten verzekeringsmaatschappijen er eerst aan uit geraken wie zal instaan voor de kosten. De bevoegde diensten bekijken geval per geval voor de tijdelijke huisvesting. Voorlopig zien we wel dat heel wat mensen kunnen steunen op hun netwerk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen