Zeilclub strooit duizend kilo strooizout in Kelchterse Plas

De zeilclub VVW Kelchteren heeft een jaar geleden maar liefst een ton strooizout in de Kelchterse Plas gegooid, om de waterpest te bestrijden. Vorig jaar raakte al bekend dat een lid van de zeilclub 25 kilo van het verboden pesticide terbutryne in het water had gekieperd.

Het strooizout zou enkele maanden voordien in het water zijn gegooid. "Op deze zware milieuovertreding zijn we "toevallig" gestoten", zegt Ghislain Mees, celverantwoordelijke natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. Volgens Het Belang maakte een natuurfotograaf ook foto's van de vervuiling.

ANB werkt nog aan een juridische zaak voor de twee feiten. Die kan leiden tot een administratieve boete of strafrechtelijke vervolging. Bovendien riskeert de zeilclub zijn vergunning voor De Plas te verliezen.

"Bij eerstvolgende vergrijp, zal club moeten sluiten"

De gemeente Houthalen was al langer op de hoogte en heeft na de twee zware milieu-overtredingen een onderhoud gehad met de zeilclub. Burgemeester Alain Yzermans stelt in de kranten ook duidelijk dat hij bij het eerstvolgende vergrijp de club onmiddellijk zal sluiten.

Het gif is intussen nog altijd in het water aanwezig. Volgens de burgemeester blijkt uit staalnames wel dat de waarden van terbutryne al laag genoeg zijn om te zwemmen in de plas.

De voorzitter van de zeilclub was volgens de kranten niet bereikbaar voor commentaar.

Meest gelezen