Oud-burgemeester van Haaltert Valentine Tas is overleden

In Haaltert is gisteren Valentine Tas overleden op 75-jarige leeftijd. De liberale politica was zestien jaar burgemeester van Haaltert en zat ook twaalf jaar in de Oost-Vlaamse provincieraad.
Archieffoto

Valentine Tas was burgemeester van Haaltert tussen 1988 en 2004, eerst voor de "Centrumlijst" en na de verruiming voor de Centrumlijst-Open VLD.

"Om gezondheidsredenen nam ze in 2004 afstand van haar ambt, maar ze bleef in de gemeenteraad tot 2006", verduidelijkt voormalig burgemeester Roger Coppens (Open VLD). "Daarna werd ze opnieuw verkozen maar in 2009 verhuisde ze naar Gent, waardoor haar mandaat verviel." Valentine Tas was tussen 2000 en 2012 ook provincieraadslid voor Open VLD. Ze overleed gisteren in een rusthuis in Haaltert.

"Tas was heel geliefd"

Voormalig burgemeester Roger Coppens houdt goede herinneringen over aan de samenwerking met Valentine Tas. "Ik vond Valentine een heel goede burgemeester, ze was in de weer voor iedereen en altijd vriendelijk", zegt hij. "Daarom was ze ook heel geliefd, ze kon ook met de gewone man overweg."

Coppens zegt dat de bouw van een nieuw administratief centrum aan haar te danken is, maar denkt dat de inwoners haar ook nog zullen herinneren door het standbeeld van de "De Fransman" in deelgemeente Heldergem. Dat beeld herinnert aan de inwoners die vorige eeuw in Frankrijk seizoensarbeid tijdens de oogstmaanden verrichtten.

Valentine Tas zal in alle intimiteit begraven worden, op haar uitdrukkelijke wens.

Meest gelezen