Ze waren afkomstig uit de hele wereld: dit zijn de slachtoffers van de aanslag in Catalonië

© rr

Veertien doden en meer dan honderd gewonden. Dat is de zware voorlopige balans van de aanslagen in Catalonië. Onder de slachtoffers bevinden zich verschillende nationaliteiten, onder wie ook een Belgische vrouw. Dertien slachtoffers vechten intussen nog voor hun leven in het ziekenhuis.

jdb

Volgens laatste officiële cijfers liggen er nog steeds 51 mensen in het ziekenhuis. Dertien slachtoffers verkeren in levensgevaar, 22 personen zijn zwaargewond en 16 personen zouden lichtgewond zijn.

Intussen zijn ook bijna alle dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. Onder hen bevindt zich ook de 44-jarige Elke Vanbockrijck uit Tongeren. Zij werd als één van de eerste slachtoffers geïdentificeerd. Ze was samen met haar man en twee zonen met vakantie in Barcelona. Haar echtgenoot, een beroepsmilitair, en haar twee tienerzonen zagen hoe hun moeder werd aangereden. Zelfs ontsnapten ze aan het drama. Een zoon raakte wel lichtgewond. Ze keren zo snel mogelijk naar ons land terug. In Tongeren is gisteren een rouwregister geopend.

Ook de 35-jarige Bruno Gulotta, een Italiaanse vader van twee jongere kinderen, is bij de dodelijke slachtoffers. Dat maakte zijn werkgever Tom’s Hardware vrijdag bekend. De IT-specialist was met zijn gezin in Barcelona toen de aanslag gebeurde. Hij laat een vrouw, Martina en twee jongere kinderen achter. Zijn zoontje Alexander is vijf, zijn dochtertje Aria amper zeven maanden.

© Tom’s Hardware

Zijn partner Martina getuigt dat ze rustig aan het wandelen waren. Zij droeg de kleine Aria, Bruno had hun zoontje Alexander op de arm. Plots was die auto daar. Als bij wonder raakte de kleine Alexander niet gewond. Zijn moeder greep hem vast en bracht hem in veiligheid.

De 60-jarige Francisco López Rodríguez uit het Spaanse Granada is geïdentificeerd als een van de Spaanse dodelijke slachtoffers. Rodriguez was net met pensioen. Hij was jaren geleden van Granada naar Barcelona verhuisd. Zijn vrouw raakte zwaargewond. Een nicht van haar is ook gewond.

© rr

Jongste slachtoffer amper 3 jaar

Een achterneefje van Rodgriguez stierf eveneens. Het gaat om de 3-jarige Javi Martínez, het jongste slachtoffer van de aanslag. Hij woonde met zijn familie in Ruby maar ze verblijven het grootste deel van de zomer in hun vakantiehuis in Pallaresa. Burgemeester Josep Terré was zwaar aangeslagen toen hij het tragische nieuws vrijdagmiddag bekend maakte.

Ook de 75-jarige Pepita Codina kwam bij de aanslag in Barcelona om. De Joodse vrouw woonde in Barcelona en was met een familielid aan het wandelen. Ze werd zwaargewond maar overleed later in Hospital del Mar aan haar verwondingen.

Verliefd koppeltje

De Italiaan Luca Russo, een 25-jarige ingenieur uit Padua, was met zijn vriendin op reis. Kort voor de aanslag nam Marta Scomazzon nog een selfie van het gelukkige koppeltje. Nu blijft ze alleen achter. Helemaal gebroken van verdriet. De zus van Russo heeft zijn overlijden intussen bevestigd.

© Facebook

In een ziekenhuis is vrijdagochtend ook een 74-jarige Portugese vrouw overleden aan haar verwondingen. Ze woonde in Lissabon en was met haar 20-jarige kleindochter in Barcelona. Ze raakte zwaargewond bij de aanslag en stierf dus later in het ziekenhuis.

Het slachtoffer bij de tweede aanslag, in de nacht van donderdag op vrijdag nabij Cambrils, is de 61-jarige Ana María Suárez uit Zaragoza. Zij raakte zwaargewond en overleed vrijdagochtend aan haar verwondingen.

Exact één jaar getrouwd

De 40-jarige Heidi Nunes uit Californië zocht vrijdag de hele dag naar haar man Jared Tucker (43). Vrijdagavond bevestigde Dan Tucker, de papa van Jared, vanuit de VS dat zijn zoon bij de slachtoffers was.

Het koppel uit Walnut Creek in Californië was in Barcelona om er hun eerste huwelijksverjaardag te vieren. De laatste keer dat de leerkracht haar man zag, was aan een juwelenkraampje. Daarna ging Jared even naar het toilet. Op het moment dat hij weg ging, is het gebeurd. Heidi heeft haar man niet meer levend teruggezien.

Argentijnse in Barcelona

De 40-jarige Silvina Pereyra is afkomstig uit Argentinië, maar had ook de Spaanse nationaliteit. Ze woonde intussen al tien jaar in Barcelona en werkte in La Boqueria, de grote overdekte markt aan de Ramblas. Ze is oorspronkelik afkomstig uit de buurt van Barracas in Buenos Aires. Haar dood is bevestigd door haar vader en zus, die in Bolivië wonen.

© rr

Ook Carmen Lopardo (80) geïdentificeerd worden als één van de dodelijke slachtoffers. De Argentijnse was op het moment van de aanslag op bezoek in Spanje. Haar dood werd bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

© rr

© Vancouver Police

Tot slot meldt ook de Canadese overheid dat er een zich een man uit Vancouver onder de dodelijke slachtoffers bevindt. Ian Moore Wilson was met zijn vrouw Valerie op wandel over de Ramblas, toen de witte bestelwagen bruusk een einde maakte aan zijn leven.

Gewonden uit de hele wereld

Naast het dodelijke Belgische slachtoffer raakten nog twee Belgen gewond. Een is er erg aan toe. Hun identiteit is voorlopig nog niet bekend.

Volgens de lokale autoriteiten hebben de gewonden vooral breuken opgelopen en inwendige bloedingen als gevolg van de impact van het voertuig op hun lichaam.

De Franse autoriteiten hebben intussen laten weten dat er 26 Fransen gewond zijn geraakt. 11 van hen zijn zwaargewond. Ook dertien Duitsers raakten gewond. Onder hen drie meisjes van een evangelische kerkgemeenschap in Schmachtendorf. De drie, twee van 17 jaar en eentje van 14 jaar, liggen zwaargewond in het ziekenhuis. Hun toestand is stabiel, klinkt het. Ze liepen verschillende breuken op.

Een echtpaar uit Omen (Overijssel) in Nederland en hun 16-jarige dochter liggen ook in het ziekenhuis. Het meisje brak beide benen, maar is net als haar ouders buiten levensgevaar.

Turkse media melden dat de 33-jarige zakenman Emre Eroğlu zijn benen heeft gebroken, maar buiten levensgevaar is.

Voorts raakten volgens de respectievelijke autoriteiten zeker ook drie Grieken gewond, net als iemand uit Hong Kong en vier Australiërs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen