© GvA

Mechelse fruitboomgaard aangeplant

Aan de Baarbeekhoeve in Muizen (Mechelen) is een autochtone fruitboomgaard aangeplant. Daarmee wordt de traditie van Mechelse hoogstamfruitbomen nieuw leven ingeblazen.

Sven Van Haezendonck

Regionaal Landschap Rivierenland, de Nationale Boomgaardenstichting en de eigenaars van de hoeve werkten samen voor het waardevolle project. In totaal werden 87 fruitbomen aangeplant: met twaalf appel- en negen perenvariëteiten, zes pruimen-, vijf kersen- en vier perziksoorten, kweepeer en moerbei.

Voorts werden voor de hagen 3.621 planten aangeplant, en dertien knoteiken. “Deze werkzaamheden sluiten prima aan bij het gave landschap van de Beneden-Dijlevallei met vochtige weilanden, ruigtes en akkers”, klinkt het. De regio rond Mechelen was vroeger een echte fruitstreek.

Door de toenemende vraag naar ‘massaproductie’ van fruit uit laagstamfruitteelt, import en de oprukkende verstedelijking verdwenen deze bomen de laatste decennia uit ons landschap. “Dat is jammer, want hoogstamboomgaarden zijn erg waardevol voor het landschap en de natuur. Bepaalde fruitvariëteiten komen al eeuwen voor in onze regio en vormen kostbaar natuurerfgoed”, vertelt landschapsanimator Tim Ghysels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER