‘Trump startte zijn politieke carrière met een racistische leugen’

Het duurde niet lang voor het er bovenarms opzat.© reuters

De schijnwerpers worden opgewarmd, want de hele wereld kijkt.© reuters

In het begin van het debat werd er nog vriendelijk gelachen.© belga

thumbnail: Het duurde niet lang voor het er bovenarms opzat.
thumbnail: De schijnwerpers worden opgewarmd, want de hele wereld kijkt.
thumbnail: In het begin van het debat werd er nog vriendelijk gelachen.

In de New Yorkse Hofstra University hebben Donald Trump en Hillary Clinton voor het eerst rechtstreeks de degens gekruist. Voor beide kandidaten ging het om een debat van levensbelang, en dat pakten ze elk in hun eigen stijl aan. Toch lijkt de spreekwoordelijke genadeslag niet te zijn uitgedeeld.

rdc, jvt, esn, dgs

Naar schatting 100 miljoen kijkers konden om 21 uur plaatselijke tijd (3 uur 's nachts in België) horen hoe NBC-nieuwsanker en debatmoderator Lester Holt de eerste vraag uitsprak in het eerste rechtstreekse presidentiële debat tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Een primeur, want tot nu kon een presidentieel debat nooit meer dan 80 miljoen mensen bekoren. Dat er voor het eerst een vrouw deelneemt aan een presidentieel head-to-head debat, was een tweede primeur.

De grote vraag was welke Trump tegenover welke Clinton zou komen te staan. De onderwerpen voor het debat waren op voorhand gekend, maar ze waren breed genoeg om alle kanten uit te kunnen: de richting van Amerika, het bereiken van welvaart en de veiligheid van het land. Met een coin toss werd bepaald dat de eerste vraag, over werkgelegenheid, eerst naar Hillary Clinton ging.

Clash

Clinton probeerde meteen op een eerder positieve manier te antwoorden, in de zin van een verderzetting van het huidige Amerikaanse politieke beleid. Ze had het onder meer over hogere minimumlonen, gelijke lonen voor vrouwen, betaald ouderschapsverlof en betaalbare gezondheidszorg. De clash in stijl met Trump was meteen duidelijk. Hij zei onder meer de belastingen voor bedrijven fors te willen verlagen om jobs opnieuw in de VS te houden.

‘Trumps plan voor onze economie is veel gepraat, weinig actie. Klinkt goed, maar gaat nooit werken.’

Hillary Clinton

Democratische Partij

‘We moeten het verhinderen dat andere landen onze jobs stelen!’

Donald Trump

Republikeinse Partij

Het e-mailschandaal rond Clinton en Trumps weigering om zijn belastingaangifte openbaar te maken werden er ook snel en ongevraagd bijgesleurd. De zakenman beloofde bijvoorbeeld dat hij die zal vrijgeven zodra de lopende doorlichting rond is, of 'wanneer mevrouw Clinton de 43.000 verwijderde mails vrijgeeft'. Ook over het geboortecertificaat van Barack Obama werd flink heen-en-weer gebakkeleid.

Vrij bezit van wapens

Later op de avond kwamen onder meer de Amerikaanse rassenproblematiek en internationale veiligheid aan bod. Systematische rassenvooringenomenheid is volgens Clinton nog steeds een groot probleem, en moet aangepakt worden. Trump herhaalde zijn geloof in het vrij bezit van wapens - zij het met bepaalde beperkingen. Beiden hadden ook hun eigen mening over het nucleiare arsenaal van Iran en Noord-Korea en de vermeende Russische computerhackings.

‘Trump startte zijn politieke carrière met een racistische leugen.’

Hillary Clinton

Democratische Partij

‘Het is

not nice

dat Clinton zoveel geld uitgegeven heeft aan negatieve advertenties over mij’

Donald Trump

Republikeinse Partij

'Ik kan gewoon veel beter zaken inschatten dan zij'

Zelfs al klonk Trump wat minder fors, toch trok hij meermaals zijn trukendoos van de voorbije maanden open. Eén van zijn favorieten? Zichzelf fantastisch noemen. 'Ik kan gewoon veel beter zaken inschatten dan zij. Ik heb ook een veel beter temperament', lanceerde Trump. 'Ik heb het temperament van een winnaar. Ik weet hoe ik moet winnen. Zij weet niet hoe ze moet winnen.'

Trump schilderde Clinton af als raspolitica die al decennia aan het stuur zit maar de problemen nooit bij de wortel heeft aangepakt. Zo klonk het na Clintons economische plannen: 'Typische praat van politici. Veel geblaat, weinig wol. Klinkt goed, werkt niet, zal nooit gebeuren. Ons land lijdt doordat mensen als Clinton zo'n slechte beslissingen hebben genomen.'

Clinton van haar kant trok meermaals beweringen van Trump in twijfel en hekelde zijn onwaarheden.

De Democrate liet zich ook niet uit haar lood slaan toen Trump er op wees dat hij de voorbije dagen het land doorkruiste terwijl zij zich terugtrok in aanloop naar het debat. 'Ik denk dat Donald me net bekritiseerde omdat ik dit debat heb voorbereid', sneerde ze. 'En ja, dat deed ik. Weet je waar ik me nog op voorbereid heb? Ik heb me voorbereid om president te zijn.'

15 procent

De spreekwoordelijke genadeslag lijkt op het eerste gezicht niet te zijn uitgedeeld tijdens het debat. Het is dan ook afwachten wat het oplevert voor beide kandidaten, aangezien de meest recente peilingen Cllinton en Trump nagenoeg op gelijke hoogte plaatsen. Een debat zoals dit heeft in het verleden al bewezen de weg naar het Witte Huis te kunnen te plaveien, dan wel open te breken. En momenteel zou maar liefst 15 procent van de Amerikaanse kiezers nog niet zeker weten achter welke kandidaat men zich zou willen scharen.

Wie zich afvroeg wat third party candidates Jill Stein (Green Party) Gary Johnson (Libertarian Party) deze nacht te zeggen hadden: ook zij debatteerden mee. Omdat ze niet aan een hoog genoeg polling average geraakten, kregen ze daar evenwel geen eigen spreekgestoelte voor op het podium van de Hofstra University, maar daar hadden ze allebei iets op gevonden. Johnson volgde het debat in het hoofdkwartier van Twitter in Manhattan en stuurde van daaruit zijn zegje de wereld in, terwijl Stein via een Periscope-livestream vanop de stoep in Hempstead haar antwoorden op de tijdens het debat gestelde vragen gaf.