Ruim 475.000 euro aan premies voor Belgische olympiërs

© AFP

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft de atleten van Team Belgium die op de Olympische Spelen in Rio een medaille of een plaats in de top acht behaald hebben met een premie beloond. Het Fonds Baillet Latour (FBL) financiert deze premies voor atleten en coaches, de uitreiking gebeurde vrijdag op het BOIC, net voor de start van de Memorial Van Damme. In totaal werd een bedrag van 406.500 euro verdeeld onder 44 atleten, 71.250 euro werd verdeeld onder de coaches.

De premies voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio bedroegen voor individuele sporten: 50.000 euro (goud), 30.000 euro (zilver), 20.000 euro (brons), 10.000 euro (vierde plaats) en 5.000 euro (vijfde tot en met achtste plaats). Voor individuele sporten van meer dan één atleet gaat het om dezelfde bedragen, deze sommen worden vermeerderd met 10 procent per bijkomende atleet - vanaf de tweede geaccrediteerde atleet die deel uitmaakt van de ploeg - en worden gelijk verdeeld aan de atleten van de ploeg. De minimum premie per atleet is gelijk aan de premie per speler voor ploegsporten.

Premies

Voor de ploegsporten is de premie per geaccrediteerde speler voor de Olympische Spelen: 12.500 euro voor een gouden plak (hetzij 25% van de basispremie), 7.500 euro voor een zilveren, 5.000 voor een bronzen, 2.500 euro voor een vierde plaats en 1.250 euro voor een vijfde tot en met achtste stek.

In een individuele sport zal de trainer een premie van maximum 25% van de aan de atleet toegewezen premie ontvangen (de trainer van de atleet moet vooraf worden aangeduid). In een ploegsport zal de geaccrediteerde begeleiding 25% ontvangen van de basispremie toegewezen aan de individuele sporten. Het gaat om brutobedragen.

Zes medailles

Team Belgium behaalde in Rio zes medailles. De medaillewinnaars waren Nafissatou Thiam (goud, atletiek, zevenkamp), Greg Van Avermaet (goud, wielrennen op de weg, wegrit), de Red Lions (zilver, hockey met Gauthier Boccard, Tom Boon, Thomas Briels, Cédric Charlier, Tanguy Cosyns, Alexandre de Paeuw, Felix Denayer, Sebastien Dockier, John-John Dohmen, Simon Gougnard, Jeremy Gucassoff, Alexander Hendrickx, Loïck Luypaert, Emmanuel Stockbroekx, Jérôme Truyens, Florent Van Aubel, Arthur Van Doren, Elliot Van Strydonck en Vincent Vanasch), Pieter Timmers (zilver, zwemmen, 100m vrije slag), Dirk Van Tichelt (brons, judo, -73kg) en Jolien D’Hoore (brons, baanwielrennen, omnium).

Ook alle Belgische atleten die binnen de top acht in hun discipline zijn geëindigd, kregen een prijs. Dat waren de Belgian Tornados met Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Kévin Borlée, Antoine Gillet, Robin Vanderbemden en Julien Watrin (4e plaats, atletiek, 4x400m aflossing), Hannes Obreno (4e plaats, roeien, skiff), Thomas Pieters (4e plaats, golf), Evi Van Acker (4e plaats, zeilen, laser radial), Jaouad Achab (5e plaats, taekwondo, -68kg), Raheleh Asemani (5e plaats, taekwondo, -57kg), de aflossingsploeg 4x100m vrije slag met Jasper Aerents, Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose, Pieter Timmers en Emmanuel Vanluchene (6e plaats, zwemmen, 4x100m vrije slag), Marten Van Riel (6e plaats, triatlon), Elke Vanhoof (6e plaats, BMX), de aflossingsploeg 4x200m vrije slag met Louis Croenen, Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose, Pieter Timmers en Emmanuel Vanluchene (8e plaats, zwemmen, 4x200m vrije slag), Louis Croenen (8e plaats, zwemmen, 200m vlinderslag), Dennis Goossens (8e plaats, artistieke gymnastiek, ringen) en Thomas Van der Plaetsen (8e plaats, atletiek, tienkamp).

# Belga context ## Related picture(s) [Memorial Van Damme - ATHLETICS RHISNES RIO...]

## Related link(s) [Memorial Van Damme - Link naar overzicht m...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen