Scholen willen herinnering aan Auschwitz levend houden

In de Dossinkazerne in Mechelen is de 70e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz herdacht. De verschillende onderwijsnetten heben er zich geëngageerd om de leerlingen inzicht bij te brengen over de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Vanuit de Dossinkazerne werden Belgische Joden naar Auschwitz gebracht.

In de Dossinkazerne is sinds enkele jaren een museum over de Holocaust ingericht. "We moeten jongeren blijven informeren over de gruwel die zich destijds heeft afgespeeld", zegt directeur Herman Van Goethem. Zeker in de huidige tijdsgeest, waarin we niet meer opkijken van geweld op tv.

De Vlaamse onderwijskoepels hebben in de Dossinkazerne samen met minister van Onderwijs Crevits een engagementsverklaring ondertekend om de leerlingen inzicht bij te brengen over de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Wij engageren ons om over heel veel vakken heen te werken rond dit thema, rond burgerschapseducatie en herinneringseducatie, te zorgen dat het verleden niet vergeten wordt en kijken naar wat daar gebeurd is om een goede toekomst op te bouwen", zegt Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs.. "We doen dat met externe partners en gaan jaar in jaar uit een rapportering opmaken over de wijze waarop we dat gebracht hebben in onze scholen en welke vooruitgang we boeken."

"Het is noodzakelijk om leerlingen kritisch te leren nadenken over het gevaar van stereotypering en over de politieke, sociale, economische en psychologische factoren die op de achtergrond meespelen", zegt minister Crevits. "Dit kan leerlingen ertoe aanzetten om na te denken over de maatregelen die een democratie moet nemen om haar fundamentele vrijheden te beschermen. Het scherpt hun verantwoordelijkheid en burgerzin aan", aldus de minister.

Meest gelezen