Brussel werkt aan een coördinatieorgaan in strijd tegen terreur

Het Brussels Gewest gaat voor de strijd tegen de radicalisering een coördinatieorgaan opzetten. Dat is gezegd na een overleg tussen het Gewest en de vier gemeenten die het meest met Syriëstrijders te maken hebben, meer bepaald Brussel-stad, Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek.

De gecoördineerde structuur - die breder is dan het bestaande Observatorium voor Preventie en Veiligheid - zal werken rond sensibilisering en vorming van de mensen op het terrein en zal goede praktijken van de gemeenten uitwisselen. Daarnaast komt er een website voor ouders, jongeren en naasten die geen contact willen met de politie maar toch met een aantal vragen zitten inzake radicalisering. Vanaf volgende week komen er operationele vergaderingen, liet een medewerker van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) verstaan.

Betere uitwisseling van informatie

Een aantal burgemeesters had grote vragen bij de lijsten van geradicaliseerden die aan de politiezones zijn overgemaakt. "Gaat het om mensen die teruggekeerd zijn, die van plan zijn om te vertrekken of die deel uitmaken van een netwerk?", vroegen ze zich af. Het Gewest zal daarom meer informatie vragen bij het federale niveau opdat de betrokken politiezones zouden weten wat er met de betrokkenen moet gebeuren. Moeten ze van dichtbij worden opgevolgd of volstaat het om enkel een oogje in het zeil te houden?

"Eenzelfde aanpak van geradicaliseerde jongeren is nodig"

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) pleitte ook nog voor een protocol van actie, zodat er in de verschillende gemeenten eenzelfde aanpak komt van geradicaliseerde jongeren. Daarbij is het contact met de jongeren, de ouders en de scholen noodzakelijk, stelde hij.

Zijn collega van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (FDF), wees er van zijn kant op dat de burgemeesters weinig kunnen doen tegen teruggekeerden. Enkel de rechter kan maatregelen tegen hen opleggen. Elke teruggekeerde moet volgens hem een onderzoek ondergaan en eventueel begeleiding krijgen, wat vandaag niet gebeurt.

Meest gelezen